Craiova şi judeţul Dolj sunt pregătite pentru modificările învăţământului profesional

0
520

liceul autoS-a vorbit în ultimul timp, despre modificarea Legii nr.1/2011 – a Educaţiei Naţionale – în ceea ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic, în unităţile şcolare preuniversitare , cu preponderenţă în ceea ce priveşte forma duală. Au fost dezbateri publice, încheiate de curând, pe baza cărora s-a făcut şi schimbarea, una care trebuie să fie publicată şi în Monitorul Oficial al României. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiimţifice a publicat pe site noile modificăr. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, putem vorbi despre o activitate intensă în promovarea învăţământului profesional şi tehnic, cu subsidiarul „învăţământ dual”.

 Conform statisticilor, în acest moment sunt peste 2.000 de tineri care urmează cursurile învăţământului profesional şi tehnic, în unităţi preuniversitare. Sunt paşi care pot conduce la scoaterea dintr-o adevărată „gaură neagră” a dezvoltării economice tehnice, cu început în învăţământ. S-a vorbit despre „dual”, s-a adoptat o lege şi, apoi, s-a mers spre modificarea acesteia, în urma unei dezbateri publice. „Actul normativ aprobat de Executiv, defineşte statutul învăţământului profesional dual, ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, desfăşurat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi. Sunt noile reglementări, pe care le-am primit şi aşteptăm publigarea Ordonanţei în Monitorul Oficial al României”, a precizat prof.  Simona Ciulu, inspector pentru învăţământul profesional şi tehnic, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Doljenii, exemple de bună practică

Conform noilor reglementări, durata studiilor pentru învăţământul dual va fi de trei ani şi va permite accesul la o gamă extinsă de oportunităţi de formare profesională de calitate pentru absolvenţii învăţământului gimnazial. În anul şcolar 2017/2018, la „dual” pot participa , gratuit, şi persoanele care au maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. Noul act legislativ reglementează şi modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport şi facilităţile privind acordarea unei mese gratuite oferite cursanţilor. „Acest proiect a fost elaborat în urma unor consultări regionale şi naţionale. Vor fi acordate şi facilităţi fiscale pentru firmele partenere, dar în acest sens se aşteaptă normele de aplicare. S-a discutat, în spaţiul public cu toţi partenerii, inclusiv Ambasadele Austriei, Olandei, Germaniei, Spaniei, Camera de Comerţ a României, Camerelor de Comerţ Româno-Germană, Româno-Franceză şi a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Vă mai pot preciza că, în Dolj, avem reuzultate foarte bune în ceea ce priveşte învăţământul dual. La Colegiul „Ştefan Odobleja” este un parteneriat în desfăşurare cu o mare companie multinaţională, oar la Liceul Tehnologic Auto sunt programe cu cooperarea unor mai multe societăţi comerciale de anverggură, insziotuţia respectivă fiind prinsă şi în Programul „Adoptă un liceu!”. În acest moment sunt „pilotate” trei proiecte, dar suntem convinşi că va urma o extindere”, a mai menţionat Simona Ciulu.