Campionii neştiuţi de la Colegiul „Nicolae Titulescu”

0
1109

Într-o vreme în care sportul  pierde teren în cele mai multe dintre şcoli, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova se distinge în peisaj şi face performanţă. Cu zeci de ore de antrenament la activ, pregătite şi încurajate de antrenori inimoşi, echipele de fete şi băieţi ale şcolii adună puncte după puncte în campionatele naţionale de volei, reuşind să se impună în competiţii grele. Oricât sunt de strălucitoare, victoriile lor rămân, din păcate, în anonimat, prea puţine persoane făcându-şi timp pentru a se mai uita pe clasamentele de specialitate ale federaţiilor, unde pot fi admirate munca şi talentul sportivilor noştri.

Echipele de volei fete şi băieţi ale Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu” sunt familiarizate cu competiţiile, de ani buni participând la concursurile naţionale. În acest an, colegiul a găzduit chiar primele jocuri, faza pe grupe, ale Campionatului naţional de volei – speranţe, organizat, ca de fiecare dată, de Federaţia Naţională de Volei. Între 16 şi 17 noiembrie, în sala de sport a liceului, care este totodată şi a doua casă a sportivilor, s-a desfăşurat prima etapă interjudeţeană, aliniind la start nu mai puţin de opt echipe, fete şi băieţi, toate cu o pregătire temeinică.

Luptă strânsă pentru fete

„La fete, lupta este strânsă. Toate cele trei echipe sunt de o valoare apropiată de a noastră. Ne batem mereu cu Râmnicu Vâlcea, şi la junioare şi la cadete, iar acum şi la tinere speranţe. Au mai multă experienţă, în sensul că anul trecut au participat la aceeaşi competiţie, pe când noi am schimbat întreg lotul. Au câteva fete care joacă şi la echipa de cadete, noi avem doar fete care joacă la speranţe şi acesta e un dezavantaj pentru noi pentru că nu putem să acumulăm experienţă”, spunea, analizând la rece situaţia, Adrian Deaconu, antrenorul voleibalistelor craiovence. În campionat sunt înscrise nu mai puţin de 53 de echipe de volei-fete, sportivele de la colegiul craiovean regăsindu-se în seria H, alături de competitoare puternice, CSS Târgu Jiu, CSS Sibiu şi Colegiul „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea, care este şi favoritul grupei.

Toţi cei care intră pe teren doresc să câştige

După competiţia de la Craiova, sportivele noastre au reuşit să se claseze pe locul al treilea în serie, dar urmează încă trei etape, cu câte două jocuri fiecare. Debutul campionatului a fost mai bun pentru băieţi. Echipa de volei masculin-speranţe a colegiului se află în seria C a campionatului, disputându-şi primele meciuri, tot acasă, cu CSS „Dinicu Golescu” din Câmpulung, CTF IA Bucureşti şi CS Dinamo Bucureşti. „Nici o competiţie nu e uşoară, toţi cei care intră pe teren doresc să câştige şi atunci ne batem, de la egal la egal, cu toată lumea”, este crezul cu care a plecat la drum Daniel Săvoiu, antrenorul sportivilor craioveni, dar şi unul dintre antrenorii lotului naţional masculin de volei. În cele din urmă, voleibaliştii craioveni au reuşit să se impună în faţa celorlalte echipe, terminând prima etapă pe locul I.

Ţinta antrenorilor: să ajungă cât mai sus!

Campionatul naţional este considerat cel mai important eveniment din an, pe acest segment. După ce se desfăşoară câte un turneu acasă la fiecare echipă implicată, se califică mai departe formaţiile clasate pe locurile întâi şi al doilea. „Obiectivul nostru este să accedem în fazele următoare ale competiţiei”, sunt de părere ambii antrenori. Primele două echipe participă apoi la semifinală, iar câştigătoarele ajung în etapa ultimă, finala turneului. „Anul trecut am fost cu echipa de mini-volei la turneul final, unde am obţinut locul al 7-lea, ceea ce a fost bine, pentru că suntem printre primii din 60 înscrişi în competiţie”, a menţionat antrenorul Deaconu. «Ţinta mea, ca antrenor la Colegiul Naţional ”Nicolae Titulescu”,  este să fim cu toţii cât mai sus, indiferent că suntem băieţi sau fete şi indiferent de vârstă», mărturiseşte şi antrenorul băieţilor, Daniel Săvoiu.

Orele de antrenamente de la sala de sport

Talentul copiilor şi munca sunt ingredientele pe care mizează antrenorii atunci când pregătesc echipele de volei ale colegiului. Pentru a face faţă campionatului, elevii de aici duc o adevărată viaţă de sportivi, în centrul căreia stau antrenamentele. Elevii sunt selectaţi încă din clasa a IV-a, iar din clasa a V-a începe construirea acestora. Orele de pregătire fizică şi tehnică sunt multe la număr. Se începe cu 6 ore pe săptămână şi se ajunge la un număr obligatoriu de 14 ore de antrenamente, pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Dar eforturile din sală sunt întotdeauna răsplătite. ”Din generaţia de băieţi care a terminat anul acesta, majoritatea sunt la echipe de divizia A. Avem, în continuare, patru băieţi care ne reprezintă la loturile naţionale de juniori, cadeţi şi speranţe şi au deja două medalii la campionatele balcanice. Încă nu am reuşit să ne calificăm la campionatele europene, dar cred că, în doi ani, vom face dacă vom continua pregătirea la modul acesta”, spune, cu încredere, antrenorul Daniel Săvoiu.

Selecţia sportivilor, îngreunată chiar de profesori

Adrian Deaconu

De la înălţimea seriozităţii cu care se antrenează şi a performanţei pe care o obţin, oamenii viitorilor campioni pentru voleiul românesc recunosc, în schimb, că nu văd cu ochi buni modul cum se face sportul în şcoli. ”Noi încercăm să facem chiar performanţă. Nu aş vrea să comentez ce fac ceilalţi colegi de Educaţie fizică, pentru că nu am stat niciodată ca să-i urmăresc, dar aş fi foarte mulţumit dacă i-ar îndruma pe elevii foarte talentaţi spre sportul de performanţă. Noi încercăm să facem o selecţie şi să aducem elevii cei mai talentaţi, cei mai înalţi pe care îi depistăm, dar ne ciocnim de reticenţa directorilor şi chiar şi a profesorilor de sport. În momentul în care îi aducem aici, cu tot cu şcoală, lor li se pot desfiinţa clase. Îi înţeleg şi pe dumnealor din acest punct de vedere şi atunci facem aceste echipe nu cu cine vrem noi, ci cu cine vine”, spune Adrian Deaconu. Colegiul Naţional ”Nicolae Titulescu” se bucură, în schimb, de susţinerea conducerii şcolii, pe directorul adjunct, Raluca Pâncu, găsindu-l chiar pe banca publicului, încurajându-le pe fete.

Genunchii înroşiţi ai campionilor noştri

Dezinteresul profesorilor este şi unul dintre motive pentru care elevii nu mai îndrăgesc orele de sport. Statisticele confirmă că, în ciuda dotărilor mai bune pe care le au acum, copiii nu mai merg cu plăcere în sala de Educaţie fizică a şcolii. Nici în particular nu mai fac sport, fiind interesaţi de alte lucruri, cum ar fi calculatorul. ”Cei pe care reuşim să-i aducem aici, în sală, până la urmă prind drag de sportul acesta. Sunt unii care vin şi nici nu ştiu ce înseamnă volei, dar noi avem răbdarea necesară să-i  învăţăm încă dintr-a V-a. Nu putem nici să-i facem pe toţi voleibalişti, dar măcar pe  jumătate şi chiar mai mult îi ducem pe drumul cel bun”, spune, cu sinceritate, antrenorul Adrian Deaconu.

Clasamentele în care pot fi urmărite parcursurile sportivilor de la Colegiul Naţional ”Nicolae Titulescu” stau mărturie. Dar un exemplu şi mai grăitor este să surprinzi pe viu – aşa cum am făcut noi – entuziasmul fetelor care luptă, cu tricourile ude-n spate şi genunchii înroşiţi de la căzături, pentru fiecare punct marcat. Cu zâmbetul pe buze îţi dau un singur răspuns: „Aşa se clădeşte performanţa!”.