La Coşoveni: Cursuri de formare profesională, în sala de pomenire a morţilor

14
471

Deşi pare de necrezut, în comuna Coşoveni, tainele antreprenoriatului sunt descifrate într-o atmosferă plină de duh sfânt. 18 persoane urmează cursuri de formare profesională la biserică, în incinta chiliei ridicată special pentru a pomeni pe răposaţii locului. Sala pictată, de jur-împrejur, cu chipuri de sfinţi a fost transformată, fără ezitare, în sală de curs, cu mese şi scaune. Are asigurată şi încălzirea cu o sobă electrică. Primarul Dumitru Ilie, care a contribuit la alegerea locaţiei, spune că „elevii”, „sunt astfel mai ascultători şi învaţă „cu frică de Dumnezeu”. Tematica educaţională, intens dezbătută în sala de pomenire, este afişată şi pe gardul bisericii, pe două bannere care anunţă că formarea cursanţilor este plătită din fonduri europene.

Cursurile de formare în domeniul afacerilor pentru mediul rural, derulate la Coşoveni, sunt adresate localnicilor care nu au un loc de muncă. Acestea sunt organizate de o firmă particulară, în ajutorul căreia primarul Dumitru Ilie a venit cu locaţia. Nu a fost deloc fixă. Primele ore de formare s-au derulat întâi la Căminul Cultural şi, apoi, la Consiliul Local. În cele din urmă, Dumitru Ilie nu i-a mai lăsat pe cursanţi să aibă acces în nici una din clădiri, pe motiv că o parte din consilierii locali au cerut explicaţii în legătură cu dispoziţiile date. „Am cerere de la consilieri în care mi se solicită documente în baza cărora am permis desfăşurarea de cursuri pentru formare profesională în incinta Căminului Cultural şi Consiliului Local Coşoveni. Şi nu i-am mai lăsat atunci”, a spus primarul.

De la Consiliul Local, în curtea bisericii

Din sala de Consiliu Local, cursanţii au fost mutaţi de primar, săptămâna trecută, direct în sala de pomenire a morţilor, amenajată în curtea bisericii de pe strada „Sfântul Nicolae”. Argumentul alegerii făcute este că „şi pe timpuri se făcea carte la biserică”. Atunci nu erau însă şcoli şi cursurile nu se organizau în astfel de spaţii, create în amintirea răposaţilor. În plus, comuna nu este însă lipsită de spaţii de învăţământ. Dispune de o şcoală şi două grădiniţe. Dar primarul continuă să contracareze orice altă soluţie cu propriile convingeri. „Şcoala, obligatoriu, trebuie pusă la dispoziţia unor astfel de proiecte. Eu, pentru că nu sunt dictator, nu pot să fac chestia asta”, a precizat Dumitru Ilie. Prin urmare, iniţierea în tainele afacerilor pentru mediul rural va continua în sala  pomenire din curtea bisericii, în camera pictată cu chipuri sfinte. Edilul spune „că e bine că este şi asta”. Nu vede a fi deloc o alegere total neinspirată pentru că „în compania sfinţilor, cursanţii sunt şi mai temători”.

 

14 COMENTARII

  1. Buna dimimineata!
    Am sa incep din start prin a spune ca acest articol are o alta intorsatura! Prezenta cursantilor in capela Bisericii Sf. Nicolae a fost ca o ultima alegere, preotul din comuna fiind se pare cel mai intelept din zona!
    Primarul si consilierii sunt departe de a intelege ce inseamna scoala si anumite cursuri cand totii sunt o adunatura de indivizi cu 4 clase , fara permis de conducere dupa 10 examene, cu liceul terminat la 50 de ani la CArcea si asa mai departe! Cei vizati se stiu ei.
    Ar trebui dragi cititori sa va dea de gandit inclusiv atitudinea aroganta a primarului legata de acest curs.Nu a fost ideea lui si nici a consilierilor. Au avut intr-un final aprobarea primarului de a tine cursul in scoala dar se pare ca cei din consiliul profesoral au refuzat. Acolo o alta adunatura de oameni certati cu cartea si cu tot ce inseamna cunostiinte noi. Din acest consiliu normal ca fac parte si cadre didactice carora nu stiu unde le fusese capul pentru ca din nefericire au votat inpotriva fiind condusi de niste parinti din consiliu! Pacat doamnelor , aveam pretentii mai mari la dumneavoastra!HALAL PRIMAR, SCOALA, PROFESORI, SI TOTI CEI APROPIATII LOR! Din nefericire totul se duce de rapa pentru ca asa se vrea.
    Si inca ceva – domnisoara sau doamna RUSAN CARMEN cat ai primit din parte primarului??????? RUSINE

  2. Nu inteleg ,stimata Adina,care-i supararea d-vstra?Cred ca nu v-a placut cartea,mai ales lb.romana,dupa greselile pe care le comiteti(lipsa virgulelor pe unde le era locul,se pune “m” inaintea lui p,b ex.impotriva,”cunostinte”nu “cunostiinte”)Oricum n-ati fost la niciun curs de formare ,altfel ati fi stiut ca trebuie un cadru minimal de desfasurare,nu numai un o incapere pentru participanti!

  3. Buna ziua!
    Domnisoara Carmen Rusan a expus in acest articol informatiile furnizate doar de primar. Capela a fost o ultima locatie in Cosoveni dupa discutii fara nici un rezultat cu autoritatile din Cosoveni. Multumirile oamenilor merg spre biserica. Cei platiti din bani publici nu au “inghitit” o astfel de activitate in localitate. Ce nevoie avem noi de o pregatire suplimentara? Ce nevoie avem noi, in Cosoveni, de un loc de munca? Dar cum suntem o tara democrata, cu algeri democratice, “inghitim” hotararile alesilor.
    Adina Badea a punctat foarte corect ceeace se intampla in localitate.

  4. Candva in Cosoveni parca erau lucrurile mai frumoase. PROFESORII ERAU PROFESORI , AU EXISTAT SI VALORI MORALE DAR SE PARE CA ACESTEA SE PIERD IN FIECARE ZI. POATE STITI CINE AU FOST SI VOR RAMANE DOMN’ TOMICA, RUSESCU, ION ,CONSTANTINESCU , D-NA ANTOCI SI ASA MAI DEPARTE. DE CEI DIN ZILELE NOASTRE CINE VA MAI AUZI?????
    PE ATUNCI PROFESORII ERAU RESPECTATI SI EI NU FACEAU JOCURILE NIMANUI. PACAT CA ACUM COPII VOSTRI SUNT VICTIME ALE ACESTUI SISTEM CARIAT, AI ACESTOR OAMENI CARE NU VAD DECAT INTERESUL PERSONAL!
    SI CE PRETENTII AVETI DACA “CAPETELE” VOASTRE NU AU SCOALA?

  5. Domnul Apostol, profesorii enumerati de dumneavoastra au fost si profesorii mei.Scoala, invatatorul si profesorul au o mare importanta in formarea unui om. Respectul meu pentru SCOALA, INVATATOR si PROFESOR!

  6. Dragii mei, relatarea faptelor de către reporter este numai aparent partizană, fiind defapt scrisă cu o fină ironie acidă la adresa primarului sfertodoct căruia i-am pus în toamna anului 1962 creionul în mână şi a rămas, cultural vorbind, la acel nivel.
    A ajuns primar din întâmplare. Această funcţie l-a făcut din ce în ce mai arogant şi tupeist. Joacă rolul fals de atoateştiutor şi isteţ din cale-afară, când defapt încearcă fără succes, să-şi ascundă frica de faptul că alţii mai tineri, pregătindu-se permanent îi vor lua locul.
    Conduce comuna ca un vătaf atotstăpânitor:
    -are o stradă ce-i poartă numele;
    -ziua satului se serbează la onomastica sa;
    -căminul cultural găzduieşte de peste 10 ani, fără plată, firma de cablu la care casier este propria-i soţie;
    -realizează lucrări de canalizare pe locaţii alese după propria-i voinţă;
    -a atribuit viajer suprafeţe importante din domeniul public unor cetăţeni de care-l leagă interese;
    -numai el are idei luminate şi deţine adevărul absolut.
    Pornind de aici era normal să se opună desfăşurării unor activităţi de învăţământ şi cultură pentru tineretul comunei dacă ideea organizării nu a fost a lui.
    Aruncă pisica responsabilităţii în curtea altora când defapt, el s-a opus personal şi a dat ordin apoi colaboratorilor săi să procedeze ca el. Acum se spală pe mâini şi dă vina pe ceilalţi.
    Este un vechi şi permanent obicei al său.
    Ce să-i faci?! „Năravul din fire, are oare lecuire?!”

  7. I-mi pare rau dar doamna Carmen Rusan nu a fost bine informata,acea sala de la biserica este sala de protocol nu de pomenire a mortilor! Daca administratia comunei este sub nivelul minim admis(din punct de vedere moral,etic,cultural,etc) nu vad de ce in sala respectiva nu s-ar putea tine niste cursuri!

  8. Postarile sunt pertinente.
    Dar ELA, tu cum nu intelegi de ce sunt eu suparat, sau Adina, sau…Ai analizat postarea si hai sa incerc sa …Sa ce? Ceva legat de subiectul articolului nu ai gasit? Si care este cadrul ala minimal…INVATATORULE!
    De ce nu ti-ai postat numele complet?
    PS Poate gasesti ceva virgule, ok, greseli gramaticale…

  9. ptr. “ela” : ADEVARUL SUPARA SI ATUNCI NU POTI FACE ALTCEVA DECAT SA CORECTEZI SEMNELE DE ORTOGRAFIE!
    Greseli erau mai multe dar….ii lasam pe cei cu pregatirea necesara sa ne corecteze. Mai invatam si noi!

  10. ADEVARUL DOARE SI ATUNCI NU RAMANE ALTCEVA DECAT SA CORECTEZI SEMNELE DE “PUNTUATIE”.Si inca ceva “ela” – erau mai multe greseli dar va laspedvssalecorectati !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. In articol si in comentarii se discuta despre o situatie din Cosoveni, despre atitudinea oamenilor, comentariile sunt o luare de pozitie.
    Doamna Adina Badea are ceva cunostinte depre acest subiect. Prof. Ion Ion, deasemenea, il cunosc, are habar despre ceeace se intampla. Si Gica Apostol si Cornito. Dumneavoastra ELA…comentati greselile de ortografie a unuia sau altuia. Frumos…sunteti cadru didactic? Frumos ar fi fost sa postati cu numele real. Asa ar fi corect si asa ar trebuii sa-i educati pe elevi, pe copiii dumneavoastra,de a-si asuma anumite pozitii. Asta inseamna atitudine cetateneasca. Cu anonimatul acesta…sa nu aveti pretentii. Sa nu aveti pretentii de la oamenii si de la viata!
    Nicu Coanda
    Cosoveni

  12. Cand va fi pus in functiune sistemul de alimentare cu apa, de cati ani s-a inceput lucrarea, cati bani s-au cheltuit pentru realizarea acesteia? Ce investitii a finalizat Ilie Dumitru in Cosoveni? Desi face parte din PDL acest primar nu este in stare sa promoveze un proiect sa obtina fonduri europene, sa realizeze o investitie serioasa in aceasta localitate. Despre canalizare si apa nu putem spune decat ca cheltuit banii fara rost.

  13. Domnule Ion Ion afirmatiile dumneavostra sunt malitioase.Din ceea scrieti aici se deduce ca sunteti invidios pe acest om. Nu prea cred ca se poate ajunge primar ,chiar asa ,din intamplare.Eu stiu ca domnul acela este primar de ani buni.Chiar a prostit un sat intreg de atatea ori?Greu de crezut…Dumneavoastra spuneti ca l-ati “culturalizat” prin ’62,… apoi l-ati lasat balta… si saracul a ramas “sfertodoct”…n-a evoluat precum Dorel Badea , tigan de etnie, pe care dumneavoastra il vizitati mereu. Sa va uneasca, oare, cultura sau lupta acerba de partid?
    Afirmati ca este arogant. Dar dumneavoastra, oare, cum ati fost si sunteti?

  14. Daca nu stiti cum a ajuns Ilie Dumitru primar ,sa va explic eu.
    A fost pus in functia de vice primar de catre domnul Dinu Andrei in 1996, iar de atunci prin siretlicuri specifice oamenilor stapiniti de puterea banului a ajuns din vice in primar si asa mai departe.La fiecare votare majoritatea alegatorilor au fost mituiti sau convinsi prin diversa metode.
    Din punctul meu de vedere primarul este un om fara carte,fara bun simt,fara scrupule etc,

Comments are closed.