Aniversare la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative – 20 de ani de învăţământ juridic superior la Universitatea din Craiova

0
1123

Universitatea din Craiova este, timp de două zile, gazda Simpozionului Internaţional „Sistemul Juridic între stabilitate şi reformă”,  care marchează 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. La lucrările ştiinţifice şi festivităţile organizate cu acest prilej, participă, academicieni, diplomaţi, cadre didactice din mai multe centre universitare de prestigiu din ţară, dar şi reprezentanţi ai universităţilor de peste hotare, cu care instituţia craioveană are încheiate convenţii de colaborare.

În anul 1991 când se înfiinţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova pornea la drum cu circa 200 de studenţi şi 15 cadre didactice. Astăzi, aceasta numără 2.400 de studenţi şi 92 de cadre didactice, rezultate ştiinţifice excepţionale şi numeroase programe educaţionale bazate pe parteneriate internaţionale. Întreg parcursul învăţământului juridic superior din Craiova a fost evocat vineri, 18 noiembrie a.c., în cadrul ceremoniei de aniversare, care a deschis lucrările Simpozionului Internaţional „Sistemul Juridic între stabilitate şi reformă”, organizat de Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Centrul de Cercetări Juridice Fundamentale.

„Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova a fost înfiinţată în 1991, după ce în 1990, funcţionase o secţie a Facultăţii de Litere, Istorie şi Drept de atunci. Nu a fost simplu pentru cei care au început această întreprindere, dar prin eforturile colectivului condus de prof. Ion Dogaru, primul decan al Facultăţii de Drept am reuşit să facem în timp, una dintre cele mai performante facultăţi de profil din România, plasată în primele cinci ale ţării, conform evaluării făcute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în acest an”, a afirmat prof. univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova.

Dreptul craiovean, printre cele mai bune facultăţi de profil din ţară

„În primii cinci, şase ani de existenţă au fost voci care au spus că la Craiova, nu are ce căuta o Facultate de Drept. Ba mai mult, vocile au întreprins acţiuni în acest sens. Ne-am văzut de treabă şi am mers mai departe”, a spus prof.univ. dr. Ion Dogaru, de numele căruia se leagă fondarea Facultăţii de Drept din Craiova, dar şi creşterea ei prin formarea profesorilor care au venit ulterior la catedră. Acesta a amintit faptul că nume mari ale dreptului românesc – începând cu Nestor Craiovescu, primul doctor în Drept din Ţara Românească, şi Nicolae Titulescu, unul dintre cei mai de seamă diplomaţi ai perioadei interbelice, sunt legate de Oltenia, legitimând înfiinţarea unui pol de învăţământ juridic superior la Craiova.

În cei 20 de ani de activitate, Dreptul craiovean a demonstrat că-şi merită locul între cele mai bune facultăţi de profil din ţară. Astăzi, studenţii săi ocupă constant poziţii fruntaşe la examenul de intrare la Institutul Naţional al Magistraturii şi participă la programe de pregătire practică desfăşurate de Uniunea Barourilor din România. Performanţe remarcabile s-au înregistrat în privinţa relaţiilor internaţionale stabilite cu centre universitare de renume din străinătate. Numai în ultimii patru ani, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a semnat cinci convenţii de colaborare cu universităţi partenere atât pentru mobilităţile studenţeşti cât şi pentru cele ale cadrelor didactice: Universitatea Xiamen din China, Universitatea Saarbruecken din Germania, Universitatea din Fribourg, Universitatea Lyon III si Universitatea Cambridge.