Parteneriat între ISJ Dolj şi CPECA Dolj în combaterea consumului de droguri

0
460

Tinerii se confruntă cu noi provocări. Consumul de droguri în rândul copiilor constituie o problemă cu implicații în domeniul social, al sănătății și al aplicării legii. Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Centrul de Prevenire , Evaluare , şi Consiliere (CPECA) Dolj desfăşoară opt programe, în parteneriat, pentru combaterea acestui fenomen.

 Sunt proiecte ambiţioase, pe primul plan fiind copiii. ”În acest an școlar, Agenția Națională Antidrog continuă implementarea proiectelor naționale de prevenire a consumului de droguri. Datorită specificului materialelor suport, proiectele pot fi implementate atât față în față, cât și online de către cadrele didactice, de către specialiști sau în echipă, împreună cu părinții. Proiectele vizează dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale preșcolarilor și elevilor și pot contribui la adoptarea de către aceștia a unor comportamente sănătoase în toate aspectele vieții personale și sociale”, a precizat prof. Nicoleta Lițoiu (FOTO), purtător de cuvânt al ISJ Dolj. Datorită implicării cadrelor didactice şi colaborării cu Centrul de Prevenire și Combatere Antidrog Dolj (CPECA) și Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, elevii şi părinţii vor beneficia de informaţii şi vor dezvolta abilităţi pentru a face faţă dificultăţilor şi presiunii grupului, de dezvoltare a încrederii în sine, de a conștientiza și preveni consecințele negative ale consumului de substanțe interzise, precum și reducerea infracționalității în rândul liceenilor prin implementarea proiectelor naţionale de prevenire „ABC-ul emoţiilor”, „NECENZURAT”, ,,Fred Goes Net”, și ,,Eu şi copilul meu”, „Cum să creștem sănătoși”, ”MESAJUL MEU ANTIDROG”, ”Abilități pentru acțiune”, ”Acționăm Just”.

O colaborare benefică şi de durată
Toate aceste proiecte vor contribui la realizarea obiectivelor prevăzute în Planul de acțiune în domeniul drogurilor al județului Dolj, pentru perioada 2022-2026. “Cele opt proiecte sunt inițiate de Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educației, și urmează a se implementa în anul școlar 2022-2023 în rândul elevilor, părinților și cadrelor didactice. Colaborarea noastră cu ISJ durează de foarte mult timp, iar aceste acţiuni comune vor fi şi în viitor. Este o deschidere totală din partea unităţilor de învăţământ, chiar astăzi , 19 octombrie având o astfel de activitate la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” din Craiova fiind prezenţi, ca de fiecare dată şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, a precizat comisar – şef Florin Nicolăiţă(FOTO) , coordonatorul CPECA Dolj.

Cele opt proiecte – scurtă prezentare

Cele opt proiecte sunt ample şi sunt destinate tuturor vârstelor. Astfel , “Cum să creştem sănătoşi” se adresează preşcolarilor şi celor din clasa pregătitoare, punând accent pe un stil de viaţă şi alimentaţie sănătoase, fără alcool, tutun , medicaţie fără prescripţie. “ABC-ul Emoţiilor” este destinat copiilor din clasele I şi a II-a şi se referă la protecţia împotriva consumului de droguri. “NECENZURAT” este denumirea adaptată a proiectului “UNPLUGGED”, finanţat în 2009 de Comisia Europeană, fiind implementat în 17 state europene şi altele din ASIA, Africa şi America. Grupul ţintă este constituit de tineri de 12 – 14 ani, iar eficienţa s-a arătat prin întârziere vârstei de debut în consumul de droguri. “Fred goes net”, implementat din 2011 se referă la intervenţii timpurii pentru cei care s-au apucat prima oară de consum de substanţe halucinogene. “Eu şi copilul meu”, implementat de către Agenţia Naţională Antidrog din 2007, destinat activităţilor interactive dintre părinţi şi copii. “MESAJUL MEU ANTIDROG”  este un concurs naţional, la care elevii îşi expun creeaţiile artistice, şi se desfăşoară din 2003. “Abilităţi pentru acţiune” este implementat în peste 90 de ţări şi este finanţat de Fundaţia Internaţională a Cluburilor Lions, în parteneriat cu Districtul Lions 124 România şi este adresat elevilor de liceu. “Acţionăm Just” este un program destinat mediilor liceal, respectiv universitar şi constă în educaţie juridică.