Administrația Bazinală de Apă Jiu continuă decolmatarea râurilor din Dolj

0
463

Unele dintre cele mai importante lucrări realizate în această perioadă de Administrația Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj sunt cele de decolmatare de la nivelul cursurilor de apă din județ. În prezent, specialiștii S.G.A Dolj au demarat lucrarea de Decolmatare a pârâului Balasan pe raza comunei Unirea. Lucrarea se execută pe intravilan, pe o lungime de 3,4 km și un volum de 4100 mc și este realizată în parteneriat cu primăria Unirea, S.G.A Dolj asigurând utilajele și deservenții (excavator, basculantă).

Decolmatarea Balasanului are termen de execuție două luni, la final malurile și albia pârâului fiind definitiv curățate de vegetație și material lemnos.

O altă lucrare de amploare efectuată  în această perioadă de către Administrația Bazinală de Apă Jiu în parteneriat, de această dată, cu Primăria Craiova o reprezintă Decolmatarea canalului Râului.

Echipele partenere ale celor două instituții amintite au început lucrarea de decolmatare a canalului Râului, zona necasetată, pe o lungime de 3 km, din zona cartierului Popoveni până la Stația de epurare de la Malu Mare.

Malurile canalului sunt acoperite de vegetație și gunoaie de tot felul aruncate, lucrarea constând în decolmatarea și îndepărtarea acestora. Lucrarea este un parteneriat între cele două instituții și are durata de exetuție două luni potrivit protocolului încheiat. Pentru prima dată s-a  decolmatat  și pârâul Drincea, înainte de vărsarea în Dunăre

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au efectuat lucrarea de Decolmatare și Reprofilare a pârâului Drincea, în zona localității Cetate, pe lungimea de 1km înainte de vărsarea în fluviul Dunărea. Intervenția a fost solicitată și de către Primăria Cetate, lucrarea efectuându-se în parteneriat cu această insituție.

“Decolmatarea Drincea era necesară deoarece ,pe această zonă, de 1 km până la vărsare în fluvial Dunărea, pârâul nu a fost decolmatat niciodată. Am eliminat blocajelor din albie, aval și amonte de cele două poduri care fac legătura între terenurile agricole și sat“, – director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.

Scopul  principal al lucrării de Decolmatare și reprofilare a pârâului Drincea este acela de a împiedica inundațiile la ape mari și, astfel, de a proteja o fermă și stânele din zonă. Mai exact, la inundațiile cauzate de fluviul Dunărea sau de Drincea (când sunt depășite Cotele de Apărare și apa iese din matcă) se produc blocaje și apa inundă drumurile unde se află ferma și stânele din zonă, acestea rămânând izolate până la retragerea apelor.