Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost, marcată la Centrul Social „Sfântul Vasile”

0
253

Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din  Craiova, al Asociației Vasiliada, a marcat în această perioadă Ziua Internațională a persoanelor fără adăpost.

Pelerinaj la Mănăstirea Lainici

„În ziua de joi, 18 octombrie, o parte din beneficiarii centrului s-au bucurat de vizitarea monumentelor brâncușiene din Târgu-Jiu și au poposit la frumoasa Mănăstire Lainici, loc plin de încărcătură duhovnicească, unde au fost primiți cu multă dragoste de către Părintele Stareț Ioachim Pârvulescu. Apoi au urcat și la Schitul Locurele, ocazie cu care au avut posibilitatea de a face o frumoasă paralelă între urcușul muntelui și urcușul duhovnicesc, ca punct de plecare în procesul de adaptare la problemele inerente vieții ”, a declarat pr.diac Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului Social “Sfântul Vasile”.

Problematica persoanelor fără adăpost este una dintre dificultățile cu care se confruntă societatea de astăzi. Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” răspunde atât nevoilor de bază ale beneficiarilor, precum hrana și adăpostul, cât și nevoilor de integrare/reintegrare socială și profesională, prin reintegrare în sistemul educațional, activități de consilere, mediere, acompaniere, activități de socializare și de petrecere a timpului liber. Aceste activități vizează dezvoltarea abilităților de viață independentă pentru facilitarea reintegrării sociale și profesionale.

Peste 100 de beneficiari în anul 2018

Astfel, de la începutul anului până în prezent, de serviciile centrului social au beneficiat 129 de persoane, 19 persoane au fost reintegrate în câmpul muncii, 22 de persoane au obținut documentele de identitate și de stare civilă, 5 persoane au fost integrate în centre specifice nevoilor fiecăruia, 21 de persoane au fost ajutate în rezolvarea unor probleme medicale, 75 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică iar 78 de persoane au fost îndrumate spiritual în vederea depășirii problemelor cu care se confruntă și parcurgerea mai ușoară a procesului de integrare.

Așezământul a fost înființat de Asociația Vasiliada, cu sprijinul Consiliului Local Municipal Craiova și al Arhiepiscopiei Craiova, în cadrul Programului de interes Național „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgență – 2006”.

Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sf. Vasile” este administrat de către Asociația Vasiliada în parteneriat cu Consiliul Local Municipal Craiova și Arhiepiscopia Craiovei.

Activitățile de reintegrare socio-profesională desfășurate în cadrul centrului sunt susținute prin contribuția financiară și materială a celor trei parteneri, precum și prin Proiectul „Subvenție Legea 34/1998”.

Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor fără adăpost se înscrie în seria activităților desfășurate în cadrul Proiectului „Subvenție Legea 34/1998”.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei