Premierul Tudose a discutat cu reprezentanţii BEI despre posibilităţile de asistenţă tehnică pentru stimularea investiţiilor

0
42

Prim-ministrul Mihai Tudose a trecut astăzi în revistă, cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii (BEI), în cadrul unei întrevederi la Palatul Victoria, domeniile prioritare din perspectiva expertizei şi a finanţărilor pe care instituţia financiară a Uniunii Europene le poate acorda în continuare României.

Din delegaţia română prezentă la discuţii au făcut parte, de asemenea, Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, Felix Stroe, ministrul Transporturilor, Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu, Roxana Bănică, secretar general al Guvernului şi consilierii de stat Gabriel Andronache şi Felix Rache.

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii prezenţi la întrevedere au menţionat principalele proiecte aflate în diferite stadii de pregătire la nivelul Guvernului care ar putea beneficia de expertiza tehnică a BEI: modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi al parteneriatului public privat, pregătirea documentaţiei tehnice necesare pentru construcţia spitalelor regionale, a autostrăzii Ploieşti-Braşov şi a altor proiecte de infrastructură, agricultură, eficienţă energetică şi reformă instituţională.

”Interesul nostru este să stimulăm investiţiile. Vrem, pentru aceasta, să avem în România o legislaţie mai simplă şi mai flexibilă în domeniul achiziţiilor publice şi avem toată disponibilitatea de a pune în valoare expertiza pe care ne-o poate oferi Banca Europeană de Investiţii”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Accentul a fost pus în cursul discuţiilor pe dezvoltarea proiectelor majore de infrastructură, încurajarea investiţiilor, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, dar şi pe optimizarea resurselor financiare, valorificarea potenţialului de atragere a fondurilor europene, asigurarea unui cadru legislativ transparent şi coerent în domeniile aferente şi multiplicarea exemplelor de bune practici.

Cele două delegaţii au apreciat buna colaborare, de peste 25 de ani dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, anul acesta împlinindu-se şi 10 ani de când instituţia financiară europeană are un birou şi la Bucureşti.