Iohannis şi Poroşenko au vorbit la telefon despre Legea educaţiei. Preşedintele României, invitat din nou la Kiev

0
45

Preşedinţii României şi Ucrainei, Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko, au discutat telefonic pe tema Legii ucrainene a educaţiei, Klaus Iohannis transmiţându-i omologului său de la Kiev că va onora invitaţia de vizita Ucraina ”după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ”.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri o convorbire telefonică cu Preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuţie a fost Legea Educaţiei recent adoptată în Ucraina. Preşedintele României a exprimat în termeni fermi nemulţumirea faţă de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă al persoanelor aparţinând minorităţilor din Ucraina, inclusiv cea română”, transmite Administraţia Prezidenţială.

             Klaus Iohannis a arătat că reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina şi statele vecine cu care acestea sunt înrudite trebuiau consultaţi înainte de adoptarea legii, mai ales că articolul 7 al acesteia diminuează drepturile minorităţilor în ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă. Iohannis i-a solicitat lui Poroşenko ca Ucraina să respecte angajamentele asumate faţă de România în ce priveşte stadnardele de respectare a drepturilor minorităţilor.