Festival gastronomic internaţional, la Universitatea din Craiova

0
416

Ieri, în Holul Central al Universităţii din Craiova, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a proiectului „Be multicultural”, o manifestare de anvergură internaţională. Studenţi străini, prinşi prin „Erasmus+”, aflaţi la sudii în România, în speţă, la Universitatea din Craiova, şi-au etalat priceperea în prepararea unor specilialităţi gastronomice, preparate după reţete tradiţionale, pe care le-au prezentat publicului, iar cei care au dorit să guste nu au avut niciun fel de obstacol din partea celor care şi-au prezentat „marfa”. Ca şi anul trecut, acţiunea a avut succes.

Universitatea din Craiova, prin Departamentul de Relaţii Internaţionale (DRI) şi a Departamentului de Limbi Moderne Aplicate (DLMA) , în parteneriat cu Asociaţia „Erasmus Student Network Craiova (ESN)”, „Asociaţia Naţională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România (ANDCTR)” a fost instituţia gazdă a acestei manifestări de prestigiu, una care se vrea tradiţională. Holul central al Universităţii din Craiova a fot cuprins de mirosuri foarte îmbietoare, care veneau din preparatele oferite de studenţi străini aflaţi la studii la Craiova. Fiecare tânăr, din ţara de origine, şi-a prezentat ceea ce a avut mai bun, specialităţi gastronomice pregătite în echipă. Nu este lipsit de importanţă să amintim ţările care şi-au trimis reprezentanţi: Grecia, Spania, Italia, Turcia, Polonia, Franţa, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Portugalia, Chile şi Mexic. A fost un adevărat regal, iar publicul prezent a gustat din aceste minunăţii.  „Această a doua ediţie, desfăşurată la Craiova, este una mai bună faţă de anul trecut. Studenţii străini, veniţi prin „Erasmus+” au făcut o treabă minunată, iar publicul, după cum aţi observat şi dumneavoastră, s-a arătat încântat. Aceşti tineri veniţi din toate colţurile lumii intercaţionează între ei, fac schimb de impresii şi îşi leagă prietenii. Este una dintre acţiunile prin care Universitatea din Craiova îşi arată deschiderea către lume ”, a precizat Monica Cranta, asistent Programe comunitare – Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Craiova.

Studenţii străini, impresionaţi de oamenii din Craiova

Standurile de prezentare au fost pline cu bunătăţi, iar un gurmand avea ce să aleagă. Am vorbit şi cu trei „bucătari”, veniţi din zone diferite ale mapamondului. „Este pentru prima dată când plec din Mexic, dar ceea ce am văzut aici m-a impresionat. Am găsit un oraş minunat, cu oameni calzi, şi m-au impresionat atât arhitectura , cât şi muzeele şi instituţiile cultură. Am venit să vă prezentăm o parte din bucătăria noastră, plecând de la „gacamole”, „apă de orez” (o băutură specifică – n.r.) până la faimoasa „Tequila”. Oamenii au gustat din preparatele noastre şi i-am văzut încântaţi”, a spus  Mariana, studentă aflată timp de un semestru la Craiova; se numeşte Kuba şi vine, stă un an aici, din Polonia, şi ne-a expus câteva impresii: „Am venit cu câteva preparate de-ale noastre, unele cu denumiri, pentru dumneavoastră, imposibile aşa că vă rog să le scriu – Pierogi şi Bigos. Sunt specialităţi culinare tradiţionale. Ce mai pot spune decât cîă am găcit la Craiova oameni calzio şi primitori. Sunt la început şi de abia aştept să gust şi din specialităţile româneşti”; la un stand apropiat, am găsit-o pe Sevgi, care, din Turcia fiind, va sta un semestru la noi: „Am găsit oameni extraordinar de primitori aici şi, dacă vorbim de manifestarea de astăzi, pot spune că nu sunt foarte multe diferenţe între bucătăriile din ţara mea şi a dumneavoastră”.