Fostul preşedinte Emil Constantinescu a afirmat, miercuri, că locul lui Radu Câmpeanu este lângă liderii care au schimbat istoria Europei.
“Păstrez în amintire imaginea lui Radu Câmpeanu din sala Senatului Parlamentului României, în decembrie 2009, când la Bucureşti s-au aniversat douăzeci de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Erau prezenţi, personal sau prin mesaje filmate, toţi liderii care schimbaseră istoria Europei — Havel, Walesa, Goncz, Jelev şi ceilalţi primii preşedinţi democraţi. Locul lui Radu Câmpeanu era acolo şi aşa va rămâne pe drept în istorie, chiar dacă el nu a avut şansa să câştige alegerile prezidenţiale din 1990, precum ceilalţi”, a afirmat Emil Constantinescu, într-o declaraţie acordată AGERPRES.
Fostul şef de stat a elogiat curajul, înţelepciunea politică şi rolul major pe care Radu Câmpeanu l-a jucat ‘în construirea unei opoziţii democratice reale’.
“Curajul său de a veni din liniştea Parisului în România mineriadelor, înţelepciunea politică de a reînfiinţa un mare partid istoric şi prestaţia plină de eleganţă din campania electorală prezidenţială nu pot fi uitate. Chiar dacă ulterior a luat şi decizii politice discutabile, acestea nu pot umbri rolul major pe care Radu Câmpeanu l-a jucat în construirea unei opoziţii democratice reale. Și nici comportarea sa demnă şi curajoasă din timpul detenţiei în temniţele comuniste, unde nu şi-a trădat idealurile liberale pe care le-a aparat apoi cu consecvenţă şi în cadrul exilului românesc anticomunist. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a declarat Emil Constantinescu.
Radu Câmpeanu a fost primul preşedinte al Partidului Naţional Liberal după Revoluţia din 1989. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal. A fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste, a fost eliberat şi a emigrat în Franţa. A candidat şi la Preşedinţia României, în 1990. Radu Câmpeanu avea 94 de ani. Preşedintele României a scris pe Facebook că, odată cu dispariţia lui Radu Câmpeanu, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii româneşti.