Sentinţă definitivă în cazul doljeanului care a vrut să-l mituiască pe şeful de Post din Unirea

0
343

Marin Pelea, doljeanul care a încercat să-l mituiască cu 1.600 de lei pe şeful Postului de Poliţie Unirea pentru a-şi scăpa nepotul de dosar, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a rămas definitivă miercuri, 16 octombrie a.c., când magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins recursul declarat de bărbat împotriva hotărârii din 18 iulie a.c. a Curţii de Apel Craiova. Bărbatul a ajuns în spatele gratiilor pe 26 februarie a.c. şi va rămâne acolo până la ispăşirea pedepsei.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat, miercuri, 16 octombrie a.c. dosarul doljeanului Marin Pelea acuzat că a insistat să-i dea şpagă şefului Postului de Poliţie Unirea. ÎCCJ a respins recursul declarat de bărbat împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova prin care a primit 3 ani de închisoare cu executare, sentinţa rămânând, astfel, definitivă: „Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul Pelea Marin împotriva deciziei penale nr.266 din 18 iulie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penala şi pentru Cauze cu Minori. Deduce din cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Pelea Marin durata reţinerii şi arestării preventive de la 26 februarie 2013 la 16 octombrie 2013. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ.

Reamintim că, Marin Pelea a fost trimis în judecată, pe 12 martie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, pe 25 februarie, Cătălin Cică, şeful Postului de Poliţie al comunei Unirea, a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj că Pelea i-a promis 2.500 de lei, dacă va instrumenta dosarul astfel încât Vasile Ică, nepotul său, să fie exonerat de răspundere penală după ce fusese prins conducând fără permis. Pe 26 februarie a.c., Marin Pelea a venit la Postul de Poliţie însoţit de nepotul său. Cei doi au intrat în biroul lui Cătălin Cică, iar în timp ce poliţistul îl audia pe Ică, Marin Pelea, i-a cerut să instrumenteze dosarul în aşa fel încât nepotul său să nu suporte consecinţe penale, după cum rezultă şi din transcrierea înregistrării convorbirilor, ataşată la dosar: «La un moment dat, inculpatul i s-a adresat denunţătorului afirmând „Ia fi atent! Îl mai trimiţi undeva de aici? (n.r. – dosarul) i-am dat foc şi cu asta basta”, replica denunţătorului fiind „nu-i dăm nici un foc, îi dăm propuneri corespunzătoare”, pentru ca inculpatul să continue „mi-l dai mie!”, iar denunţătorul să afirme „cum să-ţi dau ţie dosarul?! Odată ce e înregistrat trebuie să dăm soluţie legală prin parchet. Mă înţelegi?”. Deşi denunţătorul i-a comunicat că dosarul va fi instrumentat în condiţii legale, soluţia urmând a fi adoptată de către parchet, inculpatul i-a promis din nou denunţătorului suma de 1.500 lei: „mie spune-mi preţu’ şi cât ceri, atâta îţi dau! cinşpe e bine?” denunţătorul „ce cinşpe?”, inculpatul „milioane”. Denunţătorul l-a întrebat pe inculpat „ce cinşpe milioane bă? pentru ce?” pentru ca inculpatul să răspundă „pentru aia!”. Discuţia dintre inculpat şi denunţător referitoare la dosarul penal instrumentat de cel din urmă a continuat, inculpatul întrebând „păi şi nu e bine cinşpe milioane… pentru ca dosarul acesta să nu mai fie, să nu mai… di colo colo”». Văzând că poliţistul îi spunea că dosarul va fi soluţionat legal, Pelea a revenit la Post în jurul orei 15.30, de această dată singur. A intrat în aceeaşi încăpere în care fusese anterior, şi i-a pus pe birou 1.600 de lei, fiind prins în flagrant.

Pe 13 mai 2013 judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Marin Pelea la 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au atacat cu apel sentinţa pronunţată pe fond, iar pe 18 iulie a.c. Curtea de Apel Craiova a admis apelul procurorilor majorând pedeapsa inculpatului la 3 ani de închisoare cu executare.