Cătălin Predoiu, în vizită la Popeci Utilaj Greu şi Facultatea de Drept din Craiova

0
111

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, care este şi unul dintre cei trei candidaţi ai partidului la alegerile prezidenţiale, s-a aflat, ieri, într-o vizită la Craiova. Fostul ministru al Justiţiei a precizat că nu se află într-o campanie de imagine , ci a venit cu scopul de a participa la alegerile pentru şefia PDL Craiova. În aceeaşi zi, Cătălin Predoiu a mers la fabrica Popeci şi Facultatea de Drept din Craiova, comentând apoi că aceste vizite au fost ”simbolice” deoarece programul său politic se axează pe redresarea economiei şi a statului de drept.  

Industriaşul Constantin Popeci i-a prezentat liderului democrat-liberal un obstacol pe care îl întâmpină în dezvoltarea propriei afaceri, şi anume accesarea fondurilor europene pentru retehnologizarea companiei Popeci Utilaj Greu. „Am discutat cu domnul Popeci dificultăţile pe care le are în a atrage fonduri europene, pentru că băncile nu se implică mai mult în acest proces. Noi îi încurajăm pe bancheri să se gândească la faptul că au o responsabilitate faţă de economia naţională. Ştim că e uşor să împrumuţi guvernul cu titluri de stat, ştiu că e greu să lucrezi în economie atunci când guvernul nu prezintă nici un fel de credibilitate mediului de afaceri, dar trebuie să ajutăm întreprinderile, să ajutăm capitalul românesc să se dezvolte. Nici o ţară nu îşi permite programe publice dacă nu are un sector privat puternic”, a menţionat Cătălin Predoiu.

„Să devenim purtătorul de cuvânt al întreprinzătorilor”

De altfel, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat că partidul din care face parte este preocupat de industrie şi mediul de afaceri, în general de economia românească. „Dorim să devenim purtătorul de cuvânt şi de interes al întreprinzătorilor care crează locuri de muncă, profit, plătesc impozite şi ţin, practic, România în spate, cu tot cu aparatul ei guvernamental central şi local. Fără industrie, fără întreprinzători, fără întreprinderi care să producă locuri de muncă nu putem vorbi nici de educaţie, nici de sănătate, nici de justiţie, nu putem vorbi de nimic”, a declarat Predoiu.

„Pe plan economic există o lipsă de viziune şi coerenţă”

Fostul ministru al Justiţiei a afirmat că, pe plan economic, există „o lipsă de viziune şi de corenţă” la nivel guvernamental. „Voi da numai un singur exemplu, cel legat de industria energetică, care nu are nici până la ora aceasta o strategie. Premierul Ponta şi ministrul Niţă au vorbit din aprilie de o strategie pe care nu au făcut-o nici astăzi. Cum poate guvernul României să îşi coordoneze politici sociale fără o strategie pe energie? Vedem ce se întâmplă şi cu proiectul gazelor de şist care este un proiect îngropat. Şi asta pentru că guvernul nu a avut strategie, coerenţă. Iată de ce guvernul-alternativă este preocupat de politicile economice”, a spus democrat-liberalul.

„Cu o Justiţie corectă, România poate să stea demnă între statele UE”

Legat de vizita întreprinsă la Facultatea de Drept din Craiova, Cătălin Predoiu a subliniat importanţa pe care o are Justiţia într-o ţară democratică. El a apreciat, totodată, activitatea academică a rectorului Dan Claudiu Dănişor, menţionând că acesta i-a fost coleg de grupă la facultate. „România are nevoie de specialişti în Justiţie pentru că trebuie să se dezvolte pe baza respectării legii şi a statului de drept. Justiţia este un capitol la care Guvernul nostru şchioapătă, iar la respectarea statului de drept, Executivul este repetent. Cu o Justiţie corectă şi cu dezvoltare economică, România poate să stea demnă între statele UE. Deocamdată, guvernul Ponta nu face decât să afecteze poziţia României în rândul ţărilor europene”.

”Să ne preocupăm de baza partidului”

Cătălin Predoiu, care a participat şi la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PDL Craiova – Marinică Dincă fiind reconfirmat în funcţie, a subliniat faptul că îl interesează mult baza partidului. „După părerea mea, trebuie să ne preocupăm de baza partidului pentru viitoarea guvernare. În momentul în care partidul va ajunge la guvernare, trebuie să aibă maşinăria pregătită: proiectele, strategiile şi echipele. Oamenii au nevoie de soluţii concrete şi ele nu se elaborează de azi pe mâine. Noi nu vrem să fim ca şi guvernul Ponta, adică să guvernăm cu soluţii găsite prin ziare. Vrem să elaborăm treptat proiecte şi programe, şi acest lucru nu se întâmplă doar la centru. E foarte important să se întâmple la nivelul fiecărei organizaţii de partid. De aceea mă aflu aici ca să discut cu colegii mei, în detaliu, ceea ce v-am prezentat”, a menţionat Cătălin Predoiu.

Senatorul Mărinică Dincă:

„Îl voi susţine la alegerile interne pentru funcţia de candidat la funcţia de preşedinte şi cred, cu toată tăria, că va fi candidat la funcţia de preşedinte şi va câştiga”.

Deputatul Ştefan Stoica:

„Cel care va fi desemnat drept candidat al partidului nostru, în mod cert, va avea şanse reale şi va câştiga preşedenţia României în 2014. Acesta este şi motivul pentru care am pregătit foarte bine aceste alegeri, care vor avea loc pe 23 noiembrie, când vor participa toţi membrii de partod, 8000 la număr”.

Cătălin Predoiu a răspuns, la Craiova, acuzaţiilor care i-au fost aduse de preşedintele Traian Băsescu referitoare la numirile din Justiţie. „Ori de câte ori am făcut propuneri la şefia Parchetelor, am avut în vedere stabilitatea instituţională şi obţinerea unor rapoarte pozitive de ţară. Am avut în vedere interesele României. Orice alte discuţii colaterale care au avut loc – cum e şi normal în spaţiul public sau în spaţiul politic – nu m-au privit şi nu mă privesc. Mai multe nu am ce să spun, munca mea se vede în rapoartele de ţară, munca mea şi a echipei mele se vede în Monitorul Oficial, acolo unde au fost publicate cele peste 15 legi importante pe care Ministerul Justiţiei le-a elaborat în timpul mandatelor pe care le-am avut”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN