Posturile în sănătate au fost deblocate, urmează concursurile pentru angajare

0
79
Raed Arafat

Aproximativ 3.800 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, majoritatea sunt pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, astfel că urmează organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora, a anunţat, ieri, subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR). Raed Arafat a precizat că odată cu deblocarea posturilor, angajările se fac unu la unu, adică pleacă o persoană, se angajează alta, şi nu unu la şapte, respectiv angajarea unei persoane numai dacă pleacă alte şapte, cum s-a întâmplat din 2009 şi până la deblocarea posturilor. În legătură cu creşterea veniturilor în sistemul sanitar, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a spus că o decizie în acest sens poate fi luată de Ministerul de Finanţe.

Arafat a recunoscut că lipsa personalului medical este o problemă mare nu numai în România, ci în toată Europa: „Lipsa de medici este o realitate foarte mare nu numai la noi, ci în toată Europa. Până în 2020, în Europa lipsa de lucrători sanitari va ajunge la aproximativ un milion”.

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, să se asigure că finanţarea spitalelor va fi previzionată corect şi mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autorităţile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor. „E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situaţia la un spital şi venim repede cu o cisternă cu apă. Umblăm cu maşina de pompieri sau cu SMURD-ul ca să intrăm doar în situaţii de urgenţă”, a spus Ponta, în şedinţa de Guvern.

În iulie, premierul declara că medicii trebuie scoşi de sub titulatura de bugetari, noţiune care a căpătat conotaţii negative în ultimii ani. „Dacă un medic este foarte bun, trebuie să poţi să-l plăteşti mai bine. Dacă ai nevoie, astăzi, de o asistentă sau de o femeie de serviciu, nu poţi să intri pe regulile cu unu la şapte (n.r. – de angajare), că astăzi ai nevoie. Mor oamenii în spital dacă nu-l angajezi. Noi am pus o haină rigidă pe sănătate, unde este vorba de vieţi de oameni şi unde e vorba de luat decizii imediat”, spunea Ponta.