Festivalul înfrăţirii prin joc şi cântec, în comuna Pieleşti

0
409

Primăria şi Consiliul Local Pieleşti, Căminul Cultural Pieleşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vor organiza, în zilele de 20 şi 21 octombrie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului înfrăţirii prin joc şi cântec. Manifestarea va cuprinde spectacole folclorice la Pieleşti, pe Arena Sportivă „Avântul”, şi în satul Câmpeni, la Căminul Cultural, susţinute de Ansamblurile Folclorice „Alunelul” din Pieleşti şi „Hora Belinţului” din Belinţ (judeţul Timiş), de rapsozii Valentina Simion şi Viorel Rădoi. Intrarea publicului va fi liberă.

Debutând ca un schimb cultural între comuna Pieleşti şi localităţi din Ardeal, manifestarea s-a intitulat iniţial „Înfrăţirea Olteniei cu Ardealul”, dar, odată cu ediţia a IV-a, ea a devenit internaţională, „înfrăţirea” având loc între comuna Pieleşti şi localitatea Zaicer din Timocul sârbesc, unde se află în majoritate români. «Anul acesta, la cea de-a V-a ediţie, avem ca oaspeţi artişti din comuna timişeană Belinţ, cu care, de altfel, am mai colaborat, atât la Pieleşti, cât şi la Belinţ, de fiecare dată întâlnirile fiind apreciate de spectatori. Ansamblul „Hora Belinţului” ne va prezenta spectacolul „La joc în Banat”, iar, în replică, Ansamblul „Alunelul” din Pieleşti ne va încânta cu suite olteneşti», spune ec. Dan Viorel Dică, primarul comunei Pieleşti.

Festivalul înfrăţirii prin joc şi cântec va debuta mâine, 20 octombrie, ora 14.00, la Pieleşti, cu o paradă a portului popular, urmată de lansarea unui CD al rapsodului Valentina Simion şi de un spectacol muzical-coregrafic pe Arena sportivă „Avântul”. Vor participa Ansamblurile Folclorice „Alunelul” din Pieleşti şi „Doina Belinţului” din Belinţ, Grupul vocal „Oltenaşi cu oltencuţe” din judeţul Mehedinţi, solista de muzică populară Siţa Novac, rapsozii Valentina Simion şi Viorel Rădoi. Duminică, 21 octombrie, în satul Câmpeni din comuna Pieleşti vor avea loc, de la ora 14.00, parada portului popular şi spectacolul muzical-coregrafic „La cules de vie”.

Constituit în noiembrie 2006, Ansamblul de cântece şi dansuri „Hora Belinţului” (comuna Belinţ, judeţul Timiş) are în componenţă solişti vocali şi instrumentişti, ca şi 18 perechi de dansatori, iar repertoriul său cuprinde suite de dansuri populare din zonele de şes, de deal şi de munte ale Banatului, precum şi suite din alte zone etnofolclorice: suita din Moldova, suita din Bihor şi suita de pe Valea Someşului. De-a lungul timpului, a participat la numeroase festivaluri de folclor, în ţară şi în străinătate, unde a obţinut premii importante. Pe scena festivalului de la Pieleşti ansamblul va aduce cele mai vechi dansuri tradiţionale din zona pe care o reprezintă. Conducerea artistică şi coregrafia îi aparţin lui Adrian Zîmbran, iar conducerea muzicală – prof. Costi Lucian şi Sebastian Subţire.

Înfiinţat în septembrie 2004, la iniţiativa Marinelei Daniela Paciurea, directorul Căminului Cultural Pieleşti, cu forţe artistice locale, Ansamblul Folcloric „Alunelul” a luat numele cunoscutului joc popular oltenesc, la început având doar o formaţie de dansuri populare. S-au alăturat, apoi, un grup de colindători şi câţiva solişti vocali. Astăzi, sub conducerea coregrafei Margareta Chiurtu, 25 de copii din formaţia de juniori şi încă 25 de tineri dansatori oferă spectatorilor o diversă gamă de dansuri populare specifice regiunilor folclorice din România. Cântecul popular autentic este adus în scenă de soliştii ansamblului care au în repertoriu minunate cântece olteneşti.