Ion Prioteasa, despre mitingul USL: „Va fi foarte greu ca cineva, în România, să mai poată realiza o asemenea manifestare grandioasă”

1
657

Arena Naţională din Capitală s-a umplut, miercuri seară, pentru a doua seară consecutiv, până la refuz. După ce, marţi seară, zeci de mii de oameni au pornit cu speranţă spre stadion, aşteptând o victorie minune a echipei naţionale de fotbal a României contra selecţionatei Olandei, şi, în final, au plecat dezamăgiţi, miercuri seară speranţa a „supravieţuit” în inimile tuturor. Şi ea este legată de alegerile parlamentare din 9 decembrie, pe care Uniunea Social Liberală speră să le câştige şi încă într-o manieră categorică. Lansarea candidaţilor USL, căci despre asta vorbim, s-a vrut un eveniment grandios, sobru, dar, mai ales, un semnal de unitate. Şi, când auzi peste 70.000 de voci, de la toate partidele care compun Uniunea – PSD, PNL, PC şi UNPR – scandând în cor „USL, USL” şi „Victorie”, în sunet de tobe şi de fluiere, ca la o mare fiesta, te gândeşti că n-au cum să se înşele. Probabil s-a dorit să fie auzite şi de la Palatul Parlamentului, unde se desfăşura Congresul PPE, în prezenţa celor mai importanţi lideri ai Uniunii Europene. Ca întotdeauna, Doljul a dat o mână importantă de ajutor la reuşita evenimentului, peste 1.500 de persoane, membri şi simpatizanţi PSD, luând cu asalt Arena Naţională.

 

Până să ajungem la evenimentul propriu-zis, trebuie remarcată organizarea – extrem de bună – care a precedat lansarea candidaţilor. Plecaţi din Craiova cu multe ore înainte de startul mitingului, anunţat pentru ora 18,30, toată lumea era pregătită psihic pentru un traseu prin Bucureşti bară la bară, lungi minute de aşteptare, claxoane folosite în exces, înjurături şi nervozitate. Am constatat, însă, cu neîncredere iniţial, apoi cu uimire, că zecile de poliţişti şi poliţişti locali „plantaţi” în intersecţii pentru a dirija circulaţia chiar făceau treaba aceasta şi o făceau atât de bine încât nu aveai altceva de făcut decât să te iei după indicaţiile lor. A doua surpriză plăcută am avut-o la intrarea pe Arena Naţională, unde, în locul cozilor interminabile şi a bâjbâielilor pentru găsirea locului care îţi fusese alocat, am descoperit că invitaţiile date de „gazde” fuseseră făcute atât de bine încât nu aveai cum să nu găseşti sectorului, rândul şi locul căutate. În concluzie, relaxaţi şi curioşi, participanţii la miting au profitat de timpul avut la dispoziţie până la începerea mitingului şi au vizitat Arena Naţională, au făcut fotografii şi au schimbat impresii.

„O atmosferă unică şi istorică”

„Eu cred că este o atmosferă unică şi istorică. Va fi foarte greu ca cineva, în România, să mai poată realiza o asemenea manifestare grandioasă, să mai umplă acest stadion. Marţi seară, în timpul meciului primei reprezentative a României cu Olanda, s-a anunţat un număr record de spectatori, respectiv 53.000 de oameni. Aşa cum au putut să vadă toţi, fie că au fost aici, pe stadion, fie acasă, în faţa televizoarelor, la această manifestare a USL au fost 70.000, poate 75.000 de persoane”, a remarcat preşedintele PSD Dolj şi vicepreşedinte al acestei formaţiuni la nivel naţional, Ion Prioteasa, la finalul mitingului. Dincolo de imaginea foarte bună creată de prezenţa a circa 75.000 de persoane la un eveniment, liderul social-democraţilor doljeni a ţinut să scoată în evidenţă „unitatea acestor oameni şi, în definitiv, forţa acestei construcţii politice numită USL. Vă spun cu mare mândrie că aceşti oameni care au venit la mitingul USL reprezintă, la rândul lor, mari comunităţi de oameni, îi reprezintă pe cei 7,5 milioane de oameni care au votat la referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi care s-au simţit nedreptăţiţi de rezultatul referendumului”.

Candidaţii să nu uite că trebuie să câştige colegiul cu 50% plus unu

Referitor la candidaţii PSD pe cele 15 colegii (10 pentru Camera Deputaţilor şi 5 pentru Senat) din Dolj, Ion Prioteasa a spus că se bucură că,  „după ani mulţi de opoziţie, în acest moment în care Guvernul este al nostru”, dar şi după alegeri, când este convins că USL va rămâne la guvernare, aceştia vor putea să deschidă „foarte multe uşi”. „Cu tot sufletul sunt alături de candidaţi. În această campanie voi fi alături de fiecare candidat şi-l voi prezenta populaţiei. Voi face tot posibilul ca fiecare dintre candidaţi să câştige colegiul pe care candidează pentru că, dincolo de aceste lucruri minunate pe care le vedem, au şi o misiune extraordinară. Ştiţi că, potrivit legii (n.r. – electorale), nu întotdeauna se califică cel care a ieşit pe primul loc. Sunt obligaţi să ia 50% plus unu din numărul voturilor. Cine ia 49,99% e posibil să piardă. De aceea, ei trebuie să se bată din prima zi până în ultima şi să fie cei mai buni. Eu îmi doresc o victorie aşa cum a fost acum patru ani de zile, când judeţul Dolj a fost pe primul loc, cu 7 parlamentari. De data aceasta să avem 9 parlamentari numai din partea PSD-ului. Eu cred că toate colegiile pe care le avem noi sunt eligibile. Le dorim din tot sufletul succes atât celor 9 candidaţi pe care i-a propus PSD, cât şi celor 6 candidaţi pe care Alianţa de Centru Dreapta, PNL – PC, îi propune electoratului doljean”, a încheiat liderul PSD Dolj.

Fifor: „Este o premieră pentru mine” 

Aflat printre candidaţii lansaţi miercuri seară, preşedintele organizaţiei Craiova a PSD, secretarul de stat în MAI Mihai Fifor, a afirmat că îl onorează desemnarea sa pentru Colegiul 2 Senat Craiova: „Este o premieră pentru mine, pentru că intru pentru prima dată într-o bătălie pentru Parlamentul României. Pot spune că este o mare provocare pentru mine, dar şi o mare onoare pe care organizaţia municipală a PSD Craiova şi cea judeţeană a PSD Dolj mi-o fac, pentru că intru şi mă alătur unei echipe deja călită în bătălia politică, o echipă extrem de valoroasă a judeţului Dolj. Sper ca împreună cu aceşti colegi ai mei să obţinem o performanţă extraordinară, aceea de a scoate 15 mandate de parlamentar, pe data de 9 decembrie. Sunt convins că în seara de 9 decembrie putem sărbători, alături de toţi craiovenii, victoria USL”.

 

Petrescu: Am înţeles că trebuie să facem o campanie decentă

Deputatul de Filiaşi Petre Petrescu şi, totodată, candidat pentru acelaşi colegiu pe 9 decembrie, s-a arătat convins că „prin această manifestare organizată pe Arena Naţională, USL a făcut dovada forţei pe care o are. Vreau să vă spun că noi, cei din Craiova, cei de pe Colegiul 5 Filiaşi, practic din tot Doljul, am fi avut mult mai multe persoane care ar fi dorit să participe la acest eveniment important. Din cauză că spaţiul a fost insuficient, întrucât, aşa cum s-a văzut, toate locurile au fost ocupate, nu au putut participa mai multe persoane”. În acelaşi timp, parlamentarul a ţinut să dea asigurări că „cei care suntem candidaţi ai USL am înţeles perfect mesajul conducerii uniunii şi anume că trebuie să facem o campanie decentă, îndreptată spre binele oamenilor, şi că este momentul în care clasa politică trebuie să se schimbe”.

 

Chemaţi „în scenă” de prezentatorul mitingului, co-preşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au făcut intrarea pe stadion pe covorul roşu, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale zecilor de mii de membri ai Uniunii prezenţi pe Arena Naţională. Au salutat mulţimea precum vedetele de la Hollywood, împărţind sărutări şi zâmbete, au strâns mâinile celor întâlniţi în cale, după care au luat loc pe scaune şi  au aşteptat să li se dea cuvântul. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost amfitrionul evenimentului şi tot lui i-a aparţinut şi primul discurs al serii. „Aţi fost la referendum? Aţi votat pentru demitere? Mergeţi la vot pe 9 decembrie? Votaţi USL?”, i-a întrebat Dragnea pe cei aflaţi în tribune, dar şi pe gazon, primind răspunsuri afirmative. „Ştiţi ce faceţi acum. O să fiu iar acuzat că am violat secretul votului”, a venit replica acestuia, cu referire la dosarul deschis de DNA pe numele său în legătură cu referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Mitingul a fost deschis de Andra, care a interpretat, live, imnul naţional, versurile acestuia fiind afişate şi pe imensele monitoare ale stadionului, pentru ca toată lumea să le poată citi.

Invitatul de onoare al mitingului USL, preşedintele Partidului Socialist European (PSE), Serghei Stanişev, i-a câştigat imediat de partea sa pe USL-iştii prezenţi pe Arena Naţională, începându-şi discursul în limba română, cu următoarele cuvinte: „Vă salut şi vă doresc campanie cu succes. Victorie”. Numele preşedintelui Traian Băsescu, invocat de absolut toţi vorbitorii, a fost pronunţat şi de preşedintele PSE, care le-a spus USL-iştilor că actualul preşedinte al României aparţine trecutului, că Partidul Socialist European înţelege ce face Victor Ponta ca premier şi că îl sprijină,  „pentru că el vrea să redea România cetăţenilor români”. Preşedintele Liberalilor Europeni (ALDE), Graham Watson, deşi nu a fost prezent pe stadion, a ţinut să transmită un mesaj video participanţilor la lansarea candidaţilor Uniunii.

 

1 COMENTARIU

  1. Am participat la aceasta grandioasa manifestare si sunt mandru de acest lucru.Felicit din toata inima organizatorii de la Bucuresti dar nu in ultimul rand pe cei de la Craiova si din conducerea judeteana PSD Dolj .Dumnezeu sa ne ajute sa castigam alegerile di 09 Dec. 2012 in favoarea poporului roman!

Comments are closed.