Club 41 Craiova, la ceas aniversar

0
168

Club 41 Craiova împlineşte astăzi 15 ani de existenţă. Membrii Clubului nu intenţionează să dea o foarte mare amploare, deoarece, tradiţia spune că aniversarea la standarde internaţionale ar implica o desfăşurare de forţe şi o logistică importantă. Cu toate acestea board-ul Clubului a vrut să ne împărtăşească, în premieră, câteva detalii interesante despre activitatea internă a Clubului. Cifra 15 are o semnificaţie aparte pentru membrii clubului, iar explicaţia constă chiar în istoricul acestui club select. În 1927, în Anglia,  Norwich, “un oarecare”,  Erminio William Louis Marchesi, membru al clubului Rotary – el există şi în România – a avut ideea înfiinţării unei noi organizaţii a “tinerilor”, care să cuprindă oameni de la vărsta majoratului şi până la 40 de ani. A denumit această nouă organizaţie “Masa Rotundă”. Scopul simplu şi clar era acela al facilitării contactelor între oameni tineri şi aproximativ cu acelaşi gen de preocupări, într-un cadru colegial, amical şi tolerant, sub deviza “Adopt, Adapt, Impruve”, adică “Adoptă. Adaptează, Dezvoltă”. Ideea a “prins” în aşa fel încât această organizaţie s-a dezvoltat întâi in Anglia, pentru ca mai apoi, ea să treacă pe continent. Astăzi, putem spune că majoritatea ţărilor de limbă anglo saxonă sau francofonă, au cluburi de “Masă Rotundă”.

“Friendship‘s chains  never rust”

Conform statutului, care se respectă, la 40 de ani, prietenii care se cunoşteau de “o viaţă” nu mai puteau să facă parte din “Masa Rotundă”. Aşa s-a născut ideea formării unui nou club care să poarte denumirea de “Club 41”, format din foşti membrii ai Mesei Rotunde şi prietenii lor. Există şi o deviză în rândul membrilor şi anume : “Friendship’s chains  never rust.” Adică ;”Lanţurile prieteniei să nu ruginească niciodată”. Clubul 41 Internaţional a luat fiinţă în 1975 când cluburile 41 naţionale din; Anglia, Belgia, Franţa, Germania, au hotătât crearea acestei structuri. Ulterior, pe rând au aderat şi celelate ţări. Odată lămurite aceste aspecte, privitoare la denumire şi devize, trebuiesc facute căteva precizări, privind statutul atât al “Mesei Rotunde” cât şi al “Clubului 41”. Ele sunt apolitice şi nondiscrimitorii. În cadrul Clubului nu se discută nici teme  politice şi nici teme relgioase, membrii acceptă şi respectă, în mod tolerant diferitele convingeri religioase ale membrilor.

Legătură directă între Club 41 Germania şi forurile din România

Pe de altă parte, Clubul 41 Craiova nu este un “club service” adică nu îşi propune în mod expres să facă acţiuni caritabile, şi, nu este nici un club “de afaceri” în sensul în care membrii clubului ar trebui cu precădere să facă afaceri între ei. Adică aceste aspecte nu sunt imperative dar nici restrictive. Club 41 Craiova nu are o relaţie specială cu Rotary sau Lions, dar este în relaţii strânse cu organizaţii de gen Lady Circle sau Agora. La nivel naţional au fost câteva proiecte desfăşurate împreună, care s-au referit la ajutorarea bătrânilor sau a copiilor orfani. Dar cea mai apropiată relaţie rămâne cea cu “Masa Rotundă”. De acolo provin majoritatea membrilor. Mai mult, copii membrilor fondatori de Masă Rotundă sunt la rândul lor membrii de “Masă Rotundă”. Prin legăturile internaţionale pe care le are Clubul, se promovează şi un anumit tip de imagine al oamenilor, al preocupărilor şi al abordării subiectelor văzute dinspre România. Pe plan internaţional, există o perioadă plină în ceea ce priveşte desfăşurarea “Adunărilor Generale Anuale”. Luna trecută, la Severin s-a desfăşurat o amplă Adunare Generală Anuală. La iniţiativa Clubului 41 German, s-a demarat pentru România un program pentru copii “cu dizabilităţi”. Este un program susţinut şi de Club 41 Internaţional. Este o legătură directă între Club 41 Germania şi forurile competente din România. Indiferent că este vorba de un club local, naţional sau internaţional, structura Biroului este aceeaşi; Preşedinte, Fost Preşedinte, Vicepreşedinte, Responsabil cu Relaţiile Internaţionale (IRO – din engleza International Relations Officer), Secretar, Trezorerier, eventual editor. Conform statutului Clubului, poţi sta pe o funcţie un an, maxim doi şi nu poţi avea o funcţie în Birou, mai mult de 5 ani consecutivi. Membrii Clubului 41 Craiova nu sunt de acord conexiunile care se fac între aceste cluburi şi lojele masonice.

 

La nivelul ţării activează şapte Cluburi 41 : Braşov, Suceava, Câmpulung Muscel, Slatina, Craiova, Dr Tr Severin. Sunt nuclee la Galaţi , Timişoara şi Oradea.