Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Preşedintelui României nu i-a fost teamă să se gândească la viitor”

0
739

Cei mai importanţi lideri ai Uniunii Europene s-au aflat, miercuri şi joi la Palatul Parlamentului, pentru a participa la Congresul Partidului Popularilor Europeni. Au venit astfel 16 şefi de stat şi de guvern, printre care Cancelarul german Angela Merkel şi premierii din Spania, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria şi Grecia. Şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a fost o prezenţă mult aşteptată, acesta ajungând la Parlament după o întâlnire cu premierul Victor Ponta. Cancelarul german, Angela Merkel a stat în România mai bine de trei ore, timp în care a avut o întrevedere de circa 10 minute cu preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi o întâlnire cu Evghenia Timosenko, fiica fostului premier ucrainean, aflat la închisoare, Iulia Timoshenko. Au fost discursuri extrem de interesante din partea liderilor europenei, au fost exprmate multe îngrijorări faţă de viitorul Uniunii Europene, dar mai ales faţă de cetăţenii europeni. Angela Merkel a avut unul dintre cele mai bune discursuri, iar prin atitudine s-a impus în faţa auditorului ca un adevărat lider european. “Libertatea presei, libertatea de cult, de a călători, toate aceste libertăţi ne par evidente nouă, însă alţi oameni trebuie să se bată pentru a le dobândi, intră în inchisoare pentru ele. Iată forţa Europei, ea stă în susţinerea valorilor noastre comune şi ele trebuie să ne permită să rezolvăm problemele de astăzi”. La rândul său, Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis participanţilor că singura variantă viabilă pentru soluţionarea crizei este înfiinţarea Statelor Unite ale Europei, dar şi faptul ca România vrea să participe activ la luarea deciziilor, deoarece nu îşi doreşte o Europa cu doua viteze. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pledat pentru mai multă integrare, precizând că Europa are, încă, destule probleme. Wilfried Martens a fost reales preşedinte al PPE, cu majoritate de voturi pentru un nou mandat de trei ani, el fiind, de altfel, unicul candidat la funcţie. Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate. Liderul PPE i-a mulţumit soţiei sale pentru sprijinul şi dragostea profundă fără de care nu ar fi reuşit în viaţa lui politică. Spaniolul Antonio Lopez-Isturiz fiind votat ieri pentru funcţia de secretar general al PPE. Unul din cei zece vicepreşedinţi ai Partidului Popular European este Anca Boagiu, aleasă cu 274 de voturi.


Wilfried Martens, preşedintele PPE :

„Toţi reprezentanţii politici în România trebuie să respecte instituţiile statului”

“PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, a standardelor democratice şi a statului de drept. Toţi reprezentanţii politici în România trebuie să respecte instituţiile statului. Ca şi în multe alte ţări europene, şi România a trecut printr-o criză economică severă. Preşedintele Băsescu, foştii premieri Boc şi Ungureanu au dovedit ca au curajul să ia măsurile necesare. Aceste măsuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung, dacă echilibrul nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste. Ma bucur foarte mult ca tinem acest congres in Romania pentru a apara valorile pe care le sustinem: democratie, libertate, responsabilitate”


Traian Băsescu, preşedintele României:

” Avem nevoie de un cod al muncii la nivelul UE „

“Constatăm ca discuţiile privind viitorul cadru financiar se poarta între doua tabere. Eu cred ca ne trebuie coeziune cu cheltuieli bine făcute.  Piaţa unică rămâne, în continuare, un deziderat, a cărui realizare depinde de voinţa comună. Este în interesul nostru să părăsim retorica. Fac un apel pentru a acţiona împreună într-un autentic sens constructiv. Pentru noi, mai multă Europa înseamnă o piaţă unică fără restricţii. Multe din problemele rromilor necesită soluţii locale. Pentru abordarea cu responsabilitate, este necesar dialogul egal, în format bilateral şi comunitar, fără responsabilizarea excesivă a unor state membre. Înainte de a ne gândi cum putem să înmulţim populaţia europeană, trebuie să ne gândim cum să integrăm membrii acestei comunităţi. Populaţia rromă reprezintă cea mai mare comunitate din spaţiul european. Statele membre au partea lor de responsabilitate. Nu dorim construirea unei Europe cu mai multe viteze. Pentru noi, mai multă Europă este sinonim cu implicarea în toate etapele de dezvoltare. Este limpede că tratatele prevăd crearea unei pieţe europene a muncii care să permită ca cetăţenii să lucreze la fel de uşor în alte state ca în ţara lor. Cu toate acestea, unele state menţin restricţii pentru muncitorii români şi bulgari până în decembrie 2013. Este greu de înţeles. Parteneriatul strategic UE – SUA îşi păstrează mai mult decat oricând relevanţa. Securitatea energetică nu poate fi tratată în etape. Trebuie să capitalizăm avantajele conectării zonei Mării Negre a Republicii Moldova în politicile energetice ale Europei. Un efect pervers al încercărilor noastre de soluţionare a crizei actuale este acela al amplificării mişcărilor populiste. Singura soluţie pentru a garanta siguranţa cetăţenilor noştri este o integrare profundă şi accelerată, prin intermediul Statelor Unite ale Europei. Sunt un adept foarte hotărât al unei Europe mai integrate. Sunt încântat că Bucureştiul este gazda unui congres atât de important. Am convingerea că acest congres va întâri solidaritatea membrilor săi.

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene:

 „Nu exista solutii magice pentru criză

“Săptămâna trecută am fost în Iordania, într-o tabară de refugiaţi din Siria. Directorul de acolo mi-a spus că, fără UE, aceşti copii nu ar avea unde să înveţe. Atunci m-am simţit mândru că sunt european. Acum demarăm acest proces de a vedea ce putem face mai departe. De aceea, am propus tuturor europenilor să intre în dezbaterea politică. Trebuie să ne asigurăm împreună că premiul Nobel pentru Pace nu a fost acordat unei idei din trecut, ci din viitor. Europa va fi un proiect excelent pentru generaţiile care vor veni după noi. UE trece prin cea mai provocatoare perioadă a istoriei sale. Problemele pe care le avem în Europa au fost create de datorii nesustenabile în domeniul public şi comportamentul unor afaceri din mediul privat. UE nu este cauza problemei, ci este o parte a soluţiei. Nu putem ignora că există ameninţări în anumite părţi din Europa. Lipsa convergenţei dă naştere unor dezbateri populiste, care au drept scop de a slăbi şi de a pune capăt acestui proiect minunat. Nu trebuie să le permitem asta. Dacă vrem să susţinem economia de piaţă, trebuie să înţelegem că trebuie efectuate reforme, pentru ca Europa să devină mai competitiva. Ne trebuie responsabilitate şi cooperare. Doar aşa poate Europa să avanseze. Altfel, se va fragmenta. Zona euro trebuie să evolueze către un sistem fiscal, monetar şi politic unic. Zona euro şi UE se bazează pe acelaşi cadru instituţional, pe aceleaşi reguli. Parlamentul European este al tututor, iar Comisia Europeană este comisia euro. Dacă vrem creştere, trebuie să susţinem cel mai important instrument: bugetul pe următorii 7 ani. Fără investiţii, nu vom putea obţine creştere la nivel european. Am văzut că există prieteni ai coeziunii, iar, pe partea cealaltă, prieteni ai cheltuielilor mai înţelepte. Celor două părţi le spun să facem o coaliţie. Să fim sinceri: nu putem continua să creştem în modul din trecut. Nu era o creştere sustenabilă… “.


Angela Merkel, Cancelarul Germania:

 „Trebuie să facem ordine în Europa”

“Datorită nouă, economia socială de piaţă a fost întotdeauna primită cu solidaritate şi a fost susţinută. Este modelul care ne-a ajutat să avem căştig de cauză. Acest model şi-a dovedit utilitatea. Am spus că vrem o Europă mai puternică, dar nu trebuie să fim ipocriţi. S-au întreprins deja eforturi imense în ultimii ani, dar nu au dus la realizări concrete. Trebuie să recâştigăm încrederea. Credibilitatea se poate dobândi numai dacă generaţiile viitoare vor avea, cu adevarat, posibilitatea de a trăi o viaţă mai bună. Ceea ce înseamnă că trebuie să facem puţină ordine în Europa. Împreună, trebuie să acţionăm, în cooperare cu partenerii nostri. Reprezentăm 8,5% din locuitorii acestei planete şi 50% din cheltuielile sociale. Dacă nu vom fi inovatori, inteligenţi, dacă nu reuşim să promovăm creşterea, nu vom reuşi să păstrăm acest nivel de bunăstare atât de invidiat. Ştiu ce eforturi trebuie să facă cei din Grecia, Spania. Ştiu ce realizări au avut alte ţări, inclusiv tara gazdă. Preşedintelui României nu i-a fost teamă să se gândească la viitor, chiar dacă deciziile nu au fost populare. O relaţie de prietenie veritabilă se recunoaşte în perioadele de criză: când a căzut Zidul Berlinului, lucrurile erau mai uşoare decât astăzi. PPE trebuie să se angajeze pentru reuşita Europei. Trebuie să vorbim despre eforturile şi realizările noastre în comun. Înainte de a face ceva, unora le place mult să vorbească. Nu aceasta este abordarea PPE. Noi ştim că Europa trebuie să fie mai puternică şi ştim că trebuie să încurajăm oamenii să creeze locuri de muncă, pentru ca şi tinerii să aibă un viitor. Avem 500 de milioane de europeni. Problemele sunt grave, dar sunt convinsă ca le putem îndrepta. Pentru noi, cei 500 de milioane de europeni sunt centrul. Ei au nevoie de democraţie…”


Premierul polonez, Donald Tusk:

„Lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc”

“Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui, personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt. Ipocrizia este atunci cand un politician spune la Bucuresti «Mai multă Europa», iar acelaşi politician spune, a doua zi, la Bruxelles, că UE are nevoie de un buget european mai mic. Ipocrizia apare, de asemenea, atunci când politicianul spune «Mai multă Europa», iar apoi că nu e nevoie de a avea o Europă integrată, care să nu se împartă în Zona euro şi Zona noilor membri. Ipocrizia este şi atunci când aici, la Bucuresti, acelaşi politician spune «Mai multă Europa», iar apoi a doua zi afirmă că nu toate statele europene ar trebui să fie in Schengen


Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz:

„Încă o dată, aici, în România mă simt ca acasă”

„Popularilor nu le este ruşine să vină la Bucureşti, aşa cum le-a fost socialiştilor, care şi-au mutat reuniunea la Bruxelles. Noi am hotărât să venim la Bucureşti pentru ca întreaga Uniune Europeană să fie martor al compromisului pe care România îl are faţă de noi. Încă o dată, aici, în România mă simt ca acasă”, a spus Lopez-Isturiz. Secretarul general al PPE a tinut sa transmita acest mesaj in limba romana si apoi si-a continuat restul discursului in engleza.


Premierul Moldovei, Vlad Filat:

„Cu ajutorul Cancelarului Angela Merkel facem progrese în privinţa problemei transnistrene”

„Este o onoare să fii alături de oameni care au conturat trecutul, modelează prezentul şi vor determina viitorul Europei – o Europă puternică, democratică şi prosperă. Republica Moldova, este în proces de reformare. Noi aducem o schimbare fundamentală în calitatea vieţii oamenilor din Moldova. Dorim să ne asigurăm că fiecare generaţie de moldoveni va beneficia de o mai mare oportunitate, libertate şi prosperitate. La baza schimbărilor stă un scop constant, cel de a reconstrui Moldova ca pe o democraţie europeană centrală modernă, cu o piaţă liberă şi un popor liber. Cu ajutorul cancelarului Angela Merkel facem progrese în privinţa problemei transnistrene.”