Meciul Dincă-Solomon face primele victime – Debranşările se fac cu un patent portocaliu

0
363

Încleştaţi într-un meci politic pe viaţă şi pe moarte, viceprimarul Mărinică Dincă şi primarul Antonie Solomon i-au prins la mijloc pe craiovenii de la bloc, o masă compactă de peste 65.000 de locatari. Săraci şi cu mari datorii la întreţinere, cei mai mulţi depind de autorităţi în această iarnă, iar cei doi se întrec să le demonstreze cui i se cuvine, de fapt, votul fierbinte pe care omul de rând îl ţine în buzunar. Şi plenul CLM, de ieri, a fost un alt episod din această inepuizabilă serie de circ politic.

Ştirea-bombă că oraşul va rămâne fără apă caldă a fost dată, şi de această dată, de viceprimarul Mărinică Dincă. Acesta a aşteptat ieri ca dezbaterile să ajungă la ultimul punct de pe ordinea de zi – care se referea la ajutorul pentru căldură pe care îl va acorda municipalitatea de la bugetul local – şi i-a informat pe consilieri că nu doar unii dintre ei vor rămâne fără apă caldă şi căldură, ci chiar toţi, dacă nu cumva şi-au montat centrale termice. “Unii dintre consilierii care au rămas fără apă caldă m-au întrebat când o să primească, din nou, agent termic la punctele de care aparţin. Din păcate nu o să fie singurii, vor fi şi mai mulţi, de fapt toţi cei care nu şi-au montat centrale termice, pentru că astăzi şi mâine (n.r. – ieri şi astăzi) alte 50 de puncte termice nu vor mai fi alimentate cu energie termică”, a spus Dincă.

Dincă: “Avem subvenţii pentru căldură, dar nu şi căldură”

În plus,  viceprimarul a comentat şi că generozitatea municipalităţii de a oferi ajutoare de căldură pentru 15.000 de craioveni, consideraţi “vulnerabili” din punct de vedere financiar, nu are nici un fel de valoare acum când au loc aceste debranşări. “Degeaba facem noi eforturi de a acorda compensări în limita maximă prevăzută de lege dacă între timp oamenii vor rămâne fără apă caldă şi, posibil, şi fără căldură în apartamente. Adică le dăm subvenţii pentru căldură, dar nu există căldură”, a mai spus acesta. În ciuda ironiei sale, aleşii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre prin care Primăria Craiova se angajează să plătească în cele cinci luni de iarnă, din noiembrie 2011 până în martie 2012, aproximativ 18,5 milioane de lei de la bugetul local pentru compensările craiovenilor cu venituri mici.

Tudorache: “Nu e adevărat”

Informaţia viceprimarului care a făcut vâlvă printre consilieri nu a fost confirmată, ieri, de directorul Regiei de Termoficare Craiova. La câteva minute după ce declaraţiile lui Dincă au plecat în eter, Tatian Tudorache a ţinut să precizeze că doar o mică parte din cele spuse de Marinică Dincă sunt adevărate. “Nu e adevărat, nu vor fi oprite chiar 50 de puncte termice, ci doar câteva care au datorii foarte mari. Ele au fost date, într-adevăr, la verificat, dar nu vom trece la deconectarea lor pompieristic, ci numai după ce vom vedea cum stau, cu exactitate, lucrurile în fiecare asociaţie”, a declarat Tatian Tudorache. Potrivit acestuia, doar 4 din cele 50 de puncte termice anunţate au rămas, ieri, fără energie termică, fiind vorba de PT Siloz, PT 24 Toporaşi, PT 1 Lăpuş-Argeş, PT 17 Corniţoiu.

18 asociaţii, repornite. Nu aveau nici un leu datorie

Dacă tonul lui Dincă e în măsură să-i aducă pe locatari la disperare, vorba lui Tudorache e calmă şi îngăduitoare. “Pe măsură ce asociaţiile plătesc, noi le vom da apă caldă, iar de căldură nici nu se pune problema”, a comentat directorul Regiei, susţinând că el cunoaşte cel mai bine situaţia, fiind în posesia tabelelor cu încasări şi debite. Potrivit lui Tudorache, câteva puncte termice din prima serie au fost puse chiar ieri, din nou, sub tensiune. “Au făcut adresă la noi, le-am verificat situaţia financiară şi au primit apă caldă. E vorba de 18 asociaţii de proprietari, printre care asociaţia de proprietari Patria, asociaţia de proprietari nr. 6 Calea Bucureşti, asociaţia de proprietari Horia, asociaţia de proprietari nr. 21 Brazdă, asociaţia de proprietari nr. 2 brazdă şi  asociaţia de proprietari nr.7 Valea Roşie”. Directorul Regiei a recunoscut, în schimb, că aceste asociaţii nu aveau nici un leu datorie.

Solomon: “Am găsit banii”

Pentru că plenul a fost condus de consilierul liberal, Emilian Ştefârţă – cu care nu are voie, prin dispoziţia instanţei de judecată să comunice – primarul Antonie Solomon a lipsit de la şedinţă. La scurt timp a venit însă şi replica acestuia, transmisă într-un comunicat de presă: “în urma demersurilor făcute în cursul săptămânii trecute, primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, a primit astăzi (n.r. – ieri) o înştiinţare de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, privind alocarea în şedinţa de Guvern de mâine (n.r. – astăzi) a sumei de 19.283 mii lei, sumă ce va putea fi utilizată exclusiv pentru achitarea obligaţiilor către furnizorii de energie termică. În acest fel, în zilele următoare se va debloca situaţia generată de întreruperea furnizării agentului termic de către CET II Craiova şi, implicit, din partea Regiei de Termoficare către asociaţiile de proprietari”, după cum se arată în comunicat.

Şi, totuşi, debranşările continuă

Şi, totuşi, ce-i aşteaptă pe craioveni în zilele următoare? Pentru că nici ajutorul de stat nu rezolvă definitiv problema datoriilor, autorităţile locale susţin că vor începe, în perioada următoare, acţiuni concertate de recuperare a debitelor de la cetăţeni, “pentru că nu putem lăsa familiile care plătesc din Craiova să sufere din cauza datornicilor. Nu vom tolera rău-platnicii, iar asociaţiile cu mari debite vor avea în continuare de suferit, dacă nu se înţelege că trebuie recuperate restanţele”, după cum a declarat primarul. Potrivit directorului Tudorache, cel mai probabil vor fi penalizate asociaţiile de proprietari care au datorii mai mari de 400 de milioane de lei vechi. După ce vor fi somate să-şi plătească restanţele, asociaţiile vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi diminua sumele, iar dacă nu vor ajunge la pragul-limită vor rămâne fără apă caldă. Reprezentanţii Termoficării recunosc, în schimb, că nu pot opri agentul termic pe blocuri, ceea ce înseamnă că vor avea de suferit deopotrivă toţi vecinii dintr-o asociaţie.