Conferința privind viitorul Europei: cetățenii în centrul atenției

0
381

Primul dintre cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni își începe activitatea cu o sesiune la Strasbourg, de vineri, 17 septembrie, până duminică, 19 septembrie 2021.

Grupurile se află în centrul Conferinței privind viitorul Europei și vor reuni 800 de cetățeni din toate mediile și din toate colțurile UE. Din septembrie 2021 până în ianuarie 2022, patru grupuri, fiecare cuprinzând 200 de cetățeni, care reflectă diversitatea demografică și socială a UE, vor delibera și vor formula recomandări concrete cu privire la direcția în care doresc să se îndrepte Europa în viitor. Cel puțin o treime din participanții la fiecare grup vor avea vârsta sub 25 de ani.

Într-un mediu multilingv, participanții la fiecare grup se vor reuni de trei ori pentru a dezbate următoarele subiecte:

(1) o economie mai puternică, justiția socială, locurile de muncă/educația, tineretul, cultura, sportul/transformarea digitală;

(2) democrația europeană/valori, drepturi, statul de drept, securitate;

(3) schimbările climatice, mediul/sănătatea; și

(4) UE în lume/migrația.

Fiecare grup se va întruni o dată pentru a-și începe activitatea înainte de următoarea reuniune a sesiunii plenare a conferinței care va avea loc la 22-23 octombrie.

Conferința și, în special, grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă un exercițiu transnațional și multilingv fără precedent în democrația deliberativă, un exercițiu care le oferă cetățenilor europeni posibilitatea de a juca un rol central în conturarea viitorului UE. În cadrul conferinței, cetățenii își pot prezenta ideile, de asemenea, pe o platformă digitală multilingvă și în cadrul a numeroase evenimente organizate la nivel național și european.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni vor lua în considerare contribuțiile formulate pe platforma digitală multilingvă a conferinței, începând cu primul raport intermediar, publicat la 15 septembrie. Deliberările acestora se vor baza, de asemenea, pe recomandările formulate de grupurile naționale de dezbatere ale cetățenilor organizate în contextul conferinței în toate statele membre.

Până la sesiunea finală a grupurilor, acești 800 de cetățeni vor formula recomandări, care vor fi prezentate și discutate în cadrul sesiunii plenare a conferinței. 20 de cetățeni selectați din fiecare grup vor delibera împreună cu reprezentanții instituțiilor UE și ai organismelor consultative, ai parlamentelor naționale, ai partenerilor sociali, ai societății civile și ai altor părți interesate – toți fiind membri cu drepturi depline ai sesiunii plenare a conferinței. După ce aceste recomandări au fost prezentate de cetățeni și discutate cu aceștia, sesiunea plenară va prezenta, pe bază consensuală, propuneri Comitetului executiv, care va elabora un raport în strânsă colaborare și în deplină transparență cu aceasta. Cele trei instituții – Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană – s-au angajat să examineze rapid modalitățile prin care să se dea curs în mod eficace acestui raport, fiecare în cadrul propriei sale sfere de competență și în conformitate cu tratatele UE.

Etapele următoare

În cursul primelor lor sesiuni, grupurile vor discuta diferitele viziuni ale cetățenilor pentru viitor și vor alege subtemele pe care doresc să își axeze deliberările. De asemenea, acestea își vor selecta reprezentanții la sesiunea plenară a conferinței.

Prima sesiune a fiecărui grup va avea loc la Strasbourg (mai precis, Grupul 1 în perioada 17-19 septembrie, Grupul 2 în perioada 24-26 septembrie, Grupul 3 în perioada 1-3 octombrie și Grupul 4 în perioada 15-17 octombrie), a doua sesiune va avea loc online și a treia – la institute europene din alte orașe europene (Dublin, Florența, Varșovia și Maastricht), cu respectarea deplină a măsurilor aplicabile în materie de sănătate și siguranță. Primele două grupuri își vor prezenta recomandările, care vor face obiectul unei dezbateri, în cadrul sesiunii plenare a conferinței din decembrie 2021, iar al treilea și al patrulea grup vor face acest lucru în ianuarie 2022.

Context

Cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă unul dintre pilonii Conferinței privind viitorul Europei și sunt organizate în comun de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană.

Cetățenii participanți au fost selectați aleatoriu de către o societate de sondaj independentă, în conformitate cu cinci criterii, pentru a reflecta diversitatea UE: originea geografică (naționalitatea și mediul urban/rural), sexul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup și se va respecta echilibrul de gen. Pentru a consolida transparența, deliberările plenare ale grupurilor (și anume discuțiile dintre toți cei 200 de cetățeni) vor fi transmise în direct pe Platforma digitală multilingvă a conferinței în 24 de limbi.