Se deschid lucrările Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”. Peste 150 de participanți din 10 țări!

0
98

Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei organizează, în perioada 20-22 septembrie a.c., cea de-a XXV-a ediție a Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”, la care s-au înscris cu lucrări peste 150 de participanți din 10 țări: România, Republica Moldova, Italia, Germania, Albania, Turcia, Algeria, Maroc, Thailanda și Indonezia. Deschiderea va avea loc mâine, 20 septembrie, ora 10.00, în sala de ședințe nr. 1 a Consiliului Județean Dolj. Cu acest prilej se va marca și împlinirea a 95 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Naturală al Craiovei, inaugurat la 2 decembrie 1923, la inițiativa Cercului Științific Craiovean de la acea vreme, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu.

Lucrările conferinței vor fi prezentate în plen, în sala de ședințe nr. 1 a Consiliului Județean Dolj, între orele 11.30 și 13.00, apoi, la sediul Secției de Științele Naturii, între orele 15.00-19.30, pe secțiunile Geologie-Paleontologie, Biologie vegetală, Biologie animală, Ecologie și Protecția mediului. Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în anuarul „Oltenia Studii și comunicări. Științele Naturiiˮ, ajuns la cel de-al XXXIV-lea număr. Din 2008, revista este indexată de CNCSIS în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson – Reuters, EBSCO ș.a.).

Vineri, 21 septembrie, în programul conferinței este cuprinsă și o excursie documentară aplicativă în Parcul Național Buila-Vânturarița, arie protejată de interes național, din județului Vâlcea. Excursia are ca scop evidențierea și promovarea patrimoniului natural și a obiectivelor culturale și istorice din teritoriul Olteniei. Concluziile comunicărilor științifice vor fi dezbătute în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, înainte de încheierea manifestării.

„Conferința se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal și este organizată anual pe parcursul ultimelor decenii, iar participanții sunt specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători renumiți din cadrul multor institute de cercetări biologice, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate. Studiile științifice prezentate în cadrul Conferinței sunt, în general, rezultatul unei îndelungi cercetări a micro- și macro-organismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatice petrecute în diverse bioregiuni”, a precizat muzeograf dr. Mirela Sabina Ridiche.

Pentru o bună desfășurare a acestui eveniment științific internațional, reprezentanții Muzeului Olteniei anunță publicul craiovean că „în zilele de 20 și 21 septembrie nu se pot efectua vizite în cadrul expozițiilor Secției de Științele Naturii a instituției, urmând ca, din data de 22 septembrie să se reia cursul normal de vizitare”.