Profesorul George Sorescu, omagiat la împlinirea vârstei de 91 de ani

0
395

În Sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu” va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, ora 11.00, un dublu moment sorescian: omagierea profesorului George Sorescu la împlinirea vârstei de 91 de ani și lansarea unei cărți de conversații cu și despre Marin Sorescu. Amfitrion: Nicolae Coande, secretar literar al teatrului.

Reputat profesor universitar, poet şi critic literar, prozator și traducător George Sorescu (născut pe 23 septembrie 1927, Bulzești), fratele mai mare al regretatului scriitor Marin Sorescu, este membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1980. A publicat 17 cărți, fiind recompensat cu 42 de diplome și distincții importante. „George, fratele meu, profesor la Universitate, a fost într-un fel şi mentorul meu şcolit…”, afirma Marin Sorescu într-un interviu realizat de  Gabriela Rusu-Păsărin și publicat în volumul „Portrete în oglinzi paralele”.

«După decesul marelui scriitor, George Sorescu s-a implicat în recuperarea și publicarea manuscriselor lui Marin, în prezent ajungând la impresionanta cifră de 30 de volume tipărite. De altfel, George Sorescu a fost distins cu Premiul „Marin Sorescu” al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene”», se menționează într-un comunicat de presă al teatrului.

Evenimentul de sâmbătă cuprinde și lansarea volumului „Marin Sorescu, în anticamera Nobel / Conversații cu și despre Sorescu” de Ion Jianu (Editura Gracious Light, New York), ediție bilingvă, prefață de academician Eugen Simion. Alături de aniversat și de autor se vor afla Emil Boroghină – fost director al Teatrului Național „Marin Sorescu”, prof. univ. dr. Mihaela Albu – membru al Uniunii Scriitorilor, și, printr-un mesaj audio, Theodor Damian – scriitor, directorul Editurii „Gracious Light”. De asemenea, cu un intermezzo muzical, Mircea Suchici, compozitor și violoncelist la Filarmonica „Oltenia”.