Europa, un simbol al păcii şi solidarităţii

0
397

corina_cretuComisarul european pentru politică regională Corina Creţu a declarat că, în discursul său, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, referitor la discursul despre “Starea Uniunii Europene” 2016, a descris Europa ca un simbol al păcii şi solidarităţii, o Europă responsabilă care îşi protejează şi mobilizează cetăţenii, conservă modul nostru de viaţa şi ne apară, atât pe plan intern, cât şi extern.

Aşa cum a declarat preşedintele Comisiei Europene, ”bugetul nostru european este dovada vie a solidarităţii financiare”, iar evaluarea intermediară curentă a cadrului financiar multianual 2014-2020 reprezintă încă o mărturie a eforturilor noastre de a orienta bugetul către o creştere economică inteligentă si incluzivă. Fondurile europene structurale şi de investiţii se află în centrul acestor eforturi”.

Juncker a mai spus că mobilizarea cetăţenilor înseamnă şi oportunitatea de a-şi valorifica talentele şi a-şi transforma ideile în proiecte de calitate. Aşa cum a spus şi preşedintele, “Europa trebuie să investească puternic în tinerii săi, în cei care caută un loc de muncă şi în firmele sale nou-create”.

„Propunem dublarea duratei Fondului european pentru investiţii strategice”

 „De aceea, propunem dublarea duratei Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), precum şi a capacităţii sale financiare, cu scopul de a mobiliza 630 de miliarde de euro până în 2022. Fondurile europene structurale şi de investiţii (ESI) pot ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv. Combinarea fondurilor ESI cu cele din FEIS poate contribui la aducerea Planului de investiţii în regiuni sau sectoare unde a avut o utilizare destul de limitată până în prezent. De aceea, ne propunem să facem această combinare mai uşoară, cu noi dispoziţii în regulamentul fondurilor ESI şi cu mai multe stimulente pentru statele membre în vederea utilizării instrumentelor financiare şi a Iniţiativei pentru IMM-uri”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Următoarele douăsprezece luni sunt decisive dacă vrem să întărim Uniunea”

Nu în ultimul rând, pentru a simplifica viaţa IMM-urilor şi a firmelor nou-create, propunem reducerea sarcinii administrative pentru beneficiarii de fonduri prin simplificarea procedurilor şi mecanismelor de control. „Grupul la Nivel Înalt pentru Simplificare, pe care l-am creat, va veni cu mai multe propuneri, menite să contribuie la reflecţia noastră asupra cadrului post-2020”.

Aşa cum a spus preşedintele Juncker, următoarele douăsprezece luni sunt decisive dacă vrem să întărim Uniunea noastră. „Trebuie să ne asigurăm că fondurile ESI, unele dintre principalele mijloace de investiţii ale UE, îndeplinesc rapid şi eficient obiectivele noastre comune de creştere economică, creare de locuri de muncă şi incluziune….”, a sublniat comisarul Corina Creţu.