Esplanada TNC – spaţiu expoziţional pentru sculptori din Germania, Macedonia şi România

0
285

De câteva zile, pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova (TNC) şi-au găsit loc cele peste zece creaţii realizate de artiştii care, pe întreaga perioadă a lunii august, au participat la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”. Organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” împreună cu Primăria Craiova, sub egida Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, cea de-a III-a ediţie a evenimentului s-a desfăşurat la centrul Multifuncţional Craiova şi a avut ca temă creaţia maestrului Tudor Gheorghe, care pe data de 1 august a.c. a împlinit 70 de ani.

11 sculptori s-au inspirat din creaţia şi personalitatea artistului, transpunând ideile artistice în piatră de Vratsa sau în marmură de Ruşchiţa: Michael şi Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (Bucureşti), Ana Maria Negară şi Alin Neacşu (Iaşi), Gabriel Sitaru (Câmpina) şi craiovenii Lucian Irimescu, Virgil Pumnea şi Laurenţiu Dimoiu. Un alt artist craiovean, Gabriel Rizea, a sculptat în lemn un ansamblu de patru opere, inspirat de „Anotimpurile” cunoscutului rapsod craiovean, care au în centru o alta, sugestiv intitulată „…Și tu vrei să fiu cuminte!”.

Potrivit managerului Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Cosmin Dragoste, creaţiile artiştilor vor rămâne pe esplanada teatrului timp de o lună, în care craiovenii pot face sugestii pentru spaţiile în care să fie mai apoi amplasate. La deschiderea oficială a Taberei de Sculptură, pe 1 august a.c., primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, propunea ca acestea să înfrumuseţeze cel mai mare bulevard al oraşului. „Le vom amplasa pe Calea Bucureşti, care se reabilitează – până la sfârşitul acestui an o să avem un bulevard nou-nouţ. Este principala arteră a Craiovei, cea mai vizitată, pentru că tranzitează oraşul dintr-un capăt în altul, dinspre Bucureşti către Timişoara. Vor fi aşezate în scuaruri, ca să aibă vizibilitate maximă”, preciza edilul.