Virusul West Nile, depistat în Dolj

0
66

Două cazuri de infecţie cu West Nile au fost descoperite de medicii epidemiologi în judeţul Dolj. Virusul se transmite prin înţepătura de ţânţar şi poate fi extrem de periculos dacă bolnavul nu se prezintă la doctor în timp util. În aceste condiţii, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj monitorizează atent cazurile ce ar putea prezenta semne specifice ale bolii.

Cei doi pacienţi diagnosticaţi cu virusul West Nile, persoane vârstnice domiciliate în municipiul Calafat, au fost internate în secţia de boli infecţioase. Între timp au fost externaţi şi, potrivit medicilor, starea lor de sănătate este una bună. „Nu au fost cazuri grave, din fericire. Cei doi pacienţi au fost internaţi la spital şi apoi externaţi. Direcţia de Sănătate Publică Dolj continuă monitorizarea infecţiei cu virusul West Nile până la data de 31 octombrie”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Testarea se efectuează doar în cazul pacienţilor care prezintă simptome severe, deoarece nu există un tratament pentru infecţia cu virusul West Nile.

În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West  Nile, care se desfăsoară la nivel naţional, medicii monitorizează cu atenţie cazurile ce ar putea prezenta semne specifice bolii.

Atenţie la înţepăturile de ţânţar!

Potrivit specialiştilor, deobicei, boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului. În foarte puţine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada de sarcină, de la mamă la copil. Cert este că virusul nu poate fi transmis prin atingere. Tocmai din acest motiv, supravegherea epidemiologică a neuroinfecţiei cu virusul West Nile a început pe data de 1 mai şi se va încheia pe 31 octombrie a.c.

Aproximativ 90% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infecţie asimptomatică, al doilea este un sindrom de febră uşoară numit febră West Nile. Cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile. Infecţia West Nile apare în general şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate. Copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile.

Nu există tratament specific pentru infecţia cu virusul West Nile

Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii recomandă o serie de măsuri de protecţie. În primul rând, trebuie să fie evitată pe cât posibil expunerea la înţepăturile de ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. De asemenea, sfatul este acela de a utiliza substanţe chimice repelente de ţânţari şi de a împiedica pătrunderea insectelor în casă. Nu în ultimul rând, este recomandat să se asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor şi să se îndepărteze recipientele cu apă stătută.

În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar –, persoana respectivă trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau, în cazul celor neasiguraţi, la cel mai apropiat cabinet medical.

Potrivit specialiştilor, nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătăţeşte după câteva zile în absenţa unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgenţă la camera de gardă. În general, este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă.

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Până în anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu, şi extrem de rar în Europa.