Ştiinţa a luat mai puţin decât trebuia, din turul cu Beer Sheva

0
926

Deşi suntem la jumătatea dublei cu Beer Sheva, aşteptându-ne la o atmosferă infernală la în Israel şi la o altă abordare a adversarului, ne vin în minte deja mai mulţi de “dacă”, de parcă am fi ratat deja uriaşa şansă de pătrundere în grupele Conference League. În primul rând, dacă s-ar fi jucat pe “Ion Oblemenco”, şansele de calificare probabil că ar fi fost net în favoarea Ştiinţei după prima manşă, la cum a arătat jocul de la Severin. Să aştepţi o astfel de ocazie zeci de ani, dar să nu ai la dispoziţie “Vulcanul” pe care îl tot invoci şi cu care te lauzi, asta înseamnă să te faultezi singur. Alt exemplu de autosabotaj este gestul lui Papp, inexplicabil pentru oricine, de la antrenor şi coechipieri până la puştii care au fost prezenţi pe arena din Severin şi au văzut că favoriţii lor au ieşit mai puţini de la cabine pentru repriza a doua. Dacă în cauză era un jucător tânăr sau dacă eliminarea survenea în urma unei faze de joc, atunci puteai găsi scuze, altfel, ieşirea lui Papp este halucinantă.

Ştiinţa nu pare să mai fie echipa care lasă loc de şocuri negative precum Laci şi Tbilisi şi a fost superioară israelienilor în prima repriză. Fără a-l solicita concret pe portarul advers şi  alb-albaştrii s-au complicat la finalizare, fiind urmăriţi oarecum şi de ghinion. Israelienii păreau că nu-şi arată toate atuurile, păstrându-le pentru final sau pentru retur, dar nu au arătat defel precum echipa care a bătut-o de două ori anul acesta pe campioana Maccabi Haifa, cea care a eliminat Olympiakos şi a învins Steaua Roşie Belgrad. Mai organizată, mai dispusă la efort, chiar cu riscul de a-şi epuiza resursele înainte de final, Universitatea a dominat, dar i-a lipsit inspiraţia şi un pic de noroc la finalizare. Nici după ce a ieşit în inferioritate de la vestiare, trupa lui Rădoi n-a fost subordonată de Hapoel, chiar dacă a primit gol. Oaspeţii au speculat totuşi superioritatea în flancul drept în ultima jumătate de oră, creându-şi ocazii de acolo şi marcând o dată. Reacţia alb-albaştrilor a existat şi egalarea a venit rapid totuşi, la o fază a lui Creţu, care a echilibrat şi raportul numeric, datorită intervenţiei fostului dinamovist Elhamed. Din păcate, când a jucat de la egal la egal numeric cu adversarul, Ştiinţa n-a mai avut resursele fizice de a forţa victoria, dimpotrivă, a cedat oarecum iniţiativa şi a fost aproape să piardă pe final, la o gafă a lui Lazar. Rădoi pare să nu aibă încredere în banca de rezerve, probabil din această cauză s-a rezumat la două schimbări, şi acelea forţate de împrejurări: de eliminarea lui Papp şi de accidentarea lui Hanca.

După cum a arătat raportul de forţe la meciul tur, Ştiinţa şi-ar menţine şansele de calificare la acel procent de 50 la sută preconizat de toţi înaintea primei manşe. După cum anunţă însuşi Mirel Rădoi look-ul adversarei şi atmosfera de la Beer Sheva, Universitatea ar avea nevoie de o prestaţie antologică pentru a merge în premieră în grupele unei competiţii europene. Şi totuşi, dacă am şi jucat pe “Ion Oblemenco” şi dacă Papp n-ar fi fost atât de neghiob…

Universitatea Craiova – Hapoel Beer Sheva 1-1

Au marcat: A. Ivan 74 – pen. / Hatuel 70.

Universitatea Craiova: Lazar – Papp, Raul Silva, Screciu – Hanca (Căpăţână ’63), Al. Creţu, Mateiu, Bancu – Baiaram – Koljic (Martic ’46), Ivan. Antrenor: Mirel Rădoi

Hapoel Beer Sheva: Glazer – Tibi, Elhamed, Miguel Vitor, Helder Lopes – Bareiro, Micha (Selmani ’68), Keltjens, Abu Abaid, Ansah  (Hatuel ’55)- Hemed (Dadya ’75). Antrenor: Elyaniv Barda

Cartonaşe roşii: Papp ’46 / El Hamed ’73

Arbitru: Nicolas Walsh (Scoţia).