Craiovenii, trecuți o săptămână pe dușuri reci

0
426
Indiferent că au sau nu datorii la întreținere, craiovenii vor rămâne fără apă caldă. Săptămâna viitoare, nici un abonat al SC Termo nu va beneficia de acest serviciu, rețeaua de distribuție a orașului urmând să intre în perioada de revizie tehnică anuală.
Revizia la rețeaua de distribuție a apei calde începe de luni, 26 august, de la ora 0.00, și se încheie sâmbătă noaptea, pe 31 august, la ora 24.00. În cele cinci zile, nici un abonat al SC Termo, care este racordat la punctele și centralele termice, nu va avea apă caldă la robinete. Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Electrocentrale Craiova II, care produce aburul fierbinte pentru încălzirea apei menajere, a anunțat că, în acest interval, va executa lucrările de mentenanță pentru rețeaua de distribuție, motiv pentru care se sistează furnizarea apei calde în Craiova. În tot acest timp, craiovenii vor primi în continuare doar apă rece, care este furnizată de Compania de Apă Oltenia.
Defecțiunile din Craiovița Nouă, cauzate de vechimea conductelor
Verificarea rețelei care aparține CEO se întinde pe o durată mai lungă, de această dată, pentru că este vorba de revizia tehnică anuală, care este obligatorie prin lege și care implică toate conductele care aparțin furnizorului de apă caldă și căldură. Această verificare este cu atât mai necesară cu cât rețeaua pe care o folosește CEO, ca și cea de care dispune SC Termo, este una foarte veche. Reamintim că, din această cauză, în urmă cu câteva zile, câteva sute de apartamente din cartierul Craiovița Nouă au rămas fără apă caldă, după ce instalațiile s-au defectat în două dintre punctele termice – punctele 13 și 14 Craiovița Nouă. A fost necesară intervenția echipelor de la termoficare pentru remedierea problemei, care s-a concluzionat că a fost cauzată de starea proastă în care se află instalațiile termice.
SC Termo va verifica rețele proprii, în toamnă
Înainte de începerea sezonului rece, în luna noiembrie, când se începe furnizarea de agent termic, SC Termo va face același lucru cu instalațiile proprii pentru distribuția căldurii. Toate conductele care aparțin distribuitorului local, de această dată, vor fi trecute prin verificările pregătitoare înainte de livrarea propriu-zisă a agentului termic către populație. Revizia SC Termo se efectuează treptat, pe cartiere, și presupune umplerea conductelor cu apă rece. În apropierea datei de furnizare a căldurii, termoficarea va face ultimul test, prin umplerea conductelor cu apă fierbinte. Verificările respective au loc în fiecare an și se testează dacă rețeaua este pregătită pentru furnizare, ca urmare a faptului că, pe timpul verii, mulți locatari execută lucrări în apartamente, debranșându-se de la rețea.
CEO a scumpit apa caldă din luna iulie
Până în luna octombrie, craiovenii plătesc și facturi mai mari la apa caldă, după ce CEO a solicitat o majorare a prețului gigacaloriei. Cererea complexului, care a venit însoțită și de avizul ANRE, a fost transformată de municipalitate într-un proiect de hotărâre care a fost supus spre aprobarea consilierilor municipali, aceștia fiind de acord cu majorarea cu 10% aplicată prețului de bază al gigacaloriei. Pentru că autoritatea locală deja suportă  o subvenție de 44 de lei pe gigacalorie, de la bugetul local, pentru toți abonații, nu și-a mai însușit și această nouă majorare, astfel că diferența de aproximativ 30 de lei, preț cu TVA, a fost inclusă în facturile craiovenilor. ANRE a acordat avizul Complexului Energetic Oltenia pentru acest preț nou până în luna octombrie, când urmează să se decidă care va fi tariful de facturare a agentului termic pentru perioada rece, când de fapt se și consumă o cantitate mult mai mare de gigacalorie.