Colonelul Cristian Dan a preluat comanda Brigăzii Multinaţionale Sud Est

0
809

Colonelul Daniel Cristian Dan a preluat de săptămâna aceasta, comanda Brigăzii Multinaţionale Sud Est,  de la generalul de brigadă Daniel Petrescu, în cadrul unei ceremonii militare desfăşurată la sediul comandamentului Brigăzii din Craiova. Activitatea a avut loc în contextul în care generalul de brigadă Petrescu a fost promovat în funcţia de comandant al Diviziei Multinaţionale Sud Est. Evenimentul s-a dorit a fi unul de înaltă ţinută, onorând cu prezenţa şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi central.

unitate2La ceremonie au participat şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, reprezentanţii tuturor instituţiilor din segmentul de apărare ordine publică şi securitate naţională precum şi comandanţii unităţilor militare din garnizoana Craiova.

Un CV impresionant

Colonelul Cristian Dan s-a născut la data de 28 august 1972 în localitatea Bistriţa, judeţul Bistriţa Năsăud, iar începând cu data de 15 mai anul curent, a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului Brigăzii Multinaţionale Sud Est. A urmat cursurile liceului militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi ale Institutului de Infanterie şi Chimie “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1993. Pe parcursul carierei, şi-a completat pregătire militară absolvind Junior Officer PSO Course, la Centrul PSO din Vienna în anul 1997, The Officer Basic Course în Hammelburg, Germania, The Officer Command and Generall Staff College în 2007, la Fort Leavenworth, USA, iar în 2015 obţine titlul de master în studii strategice, absolvind The War College of U.S. Army, din Carlisle, Pennsylvania. De asemenea, din anul 2004, colonelul Dan este licenţiat în management, absolvind Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii „Cluj Napoca”. A îndeplinit succesiv toate funcţiile pe linie de comandă:comandant de pluton, companie, batalion şi în prezent comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud Est. Din septembrie 2015, colonelul Dan a fost locţiitorul şefului de stat major pentru resurse la comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud Est.

      După participarea la cele trei misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Iraq şi Afghanistan, colonelul Dan a fost recompensat pentru merite deosebite cu Ordinul Naţional “Virtutea Militarăîn grad de Cavaler, medalia NATO Non Article V pentru misiunile din Iraq şi Afghanistan, precum şi medaliile de merit În serviciul Armatei României, pentru 15 şi 20 de ani.

***

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa :

unitate„Participăm la un eveniment cu totul special, la una dintre cele mai importante structuri militare prin intermediul cărora ţara noastră, alături de aliaţii săi internaţionali, acţionează pentru îndeplinirea angajamentelor asumate sub egida NATO, în slujba stabilităţii şi securităţii.

Doresc, în primul rând, să exprim sincerele noastre gânduri de apreciere pentru domnul general de brigadă Daniel Petrescu, cel care a condus această unitate în ultimul an şi căruia îi urăm mult succes în activitatea viitoare, la vârful Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

În egală măsură, permiteţi-mi să adresez calde felicitări domnului colonel Cristian Dan pentru numirea la comanda Brigăzii şi să salut faptul că această structură emblematică va fi condusă tot de un veritabil militar de carieră, un bun cunoscător al realităţilor din teatrele de operaţii.

 În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă doresc putere de muncă şi reuşite în noua funcţie, asigurându-vă de întreaga disponibilitate pentru conlucrare şi deplinul nostru sprijin, prilej cu care îndrept sincere urări de succes către toţi cei care îşi îndeplinesc datoria sub nobilele însemne ale Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.“

***

Mesajul prefectului judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu :

unitate1„Sunt deosebit de onorat să particip la un eveniment atât de important în existenţa unei structuri de elită a Armatei Române – ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova.

Cu acest prilej, îi mulţumesc domnului general Daniel Petrescu pentru colaborarea ireproşabilă pe care a avut-o cu Instituţia Prefectului Judeţului Dolj în toată această perioadă.

De asemenea, în calitate de prefect al judeţului Dolj, doresc să-i urez un călduros bun venit domnului colonel Dan Cristian şi mult succes în noua funcţie de comandat al Brigăzii Multinaţionale „Sud-Est” Craiova. Îmi exprim convingerea că  ne va reprezenta cu cinste şi profesionalism şi  îl asigur că va avea parte de întreg sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj şi al meu personal, în activităţile pe care le va desfăşura” .