Peste 1.000 de voluntari de la lansarea GovITHub

0
87

voluntarLansat pe 4 august 2016, programul guvernamental care îşi propune să îi reunească pe toţi cei dornici să aducă o îmbunătăţire a calităţii serviciilor publice în mediul online a fost primit într-o manieră pozitivă de către specialişti din industria IT şi din mediul antreprenorial atât din ţară, cât şi din străinătate.

GovITHub este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetăţenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.

Într-un comunicat de presă al Executivului se arată că în mai puţin de două săptămâni de la lansarea GovITHub, 1070 de persoane s-au înscris pe platformă şi şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la proiecte open-source de guvernare electronică. De asemenea, 40 de companii şi-au exprimat interesul de a susţine programul i de a deveni partenere ale Cancelariei Prim-Ministrului pentru a dezvolta platforme informatice în serviciul cetăţenilor.voluntar 2

Comunitatea IT va fi implicată în procesul de luare a deciziilor

Din cele peste 1000 de persoane înscrise, cei 10 bursieri precum şi contributorii pentru fiecare proiect vor fi selectaţi de către o comisie de specialişti IT – în baza unor criterii meritocratice şi în funcţie de propunerile candidaţilor. Dat fiind interesul ridicat pentru acest program, responsabilitatea privind alegerea proiectelor, voluntarilor şi bursierilor este crescută. Pentru a asigura un proces transparent şi echitabil pentru persoanele interesate, comunitatea IT va fi implicată în procesul de luare a deciziilor. În ceea ce priveşte selecţia proiectelor, un accent deosebit va cădea asupra impactului pentru cetăţeni şi a fezabilităţii propunerilor transmise. „Comentariile şi înscrierile persoanelor interesate sunt analizate de către echipa responsabilă cu programul GovITHub. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor, pe platforma http://ithub.gov.ro/ a fost creată o secţiune care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la acest program. Toate celelalte speţe semnalate prin intermediul formularului de pe platformă vor fi tratate cu seriozitate, datorită dorinţei echipei de a pune în valoare cât mai bine potenţialul remarcabil pe care România îl are în domeniul hi-tech şi de inovaţie”, se precizează în comunicatul respectiv.

Prioritatea Guvernului este aceea de a eficientiza interacţiunea românilor cu administraţia publică prin cele mai moderne mijloace – şi de a orienta România pe traiectoria unui viitor digital; GovITHub face parte din suita de măsuri in această direcţie.