Consumul de alcool în rândul minorilor, tot mai ridicat

0
269

alcoolConsumul de alcool în rândul minorilor este tot  mai ridicat în România, iar vârsta medie la care tinerii încep să consume aceste băuturi a scăzut până la 14 ani. Sărăcia, anturajul şi absenţa părinţilor plecaţi în străinătate sunt de multe ori cauzele determinante în apariţia acestui viciu la o vârstă atât de fragedă.

Potrivit datelor UNICEF din 2013, 42% din minorii români cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani au consumat alcool cel puţin o dată. Procentul este mai mare în rândul băieţilor – 57%. Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani. 10% din cei intervievaţi au declarat că au început să consume alcool la mai puţin de 14 ani şi peste 30% între 15 şi 19 ani. Minorii au cunoştinţe limitate asupra efectelor pe care le are consumul de alcool asupra sănătăţii lor fizice şi mentale.

17.000 de români mor în fiecare an din cauza alcoolului

Conform unei estimări prezentate de Ministerul Sănătăţii, în România mor anual peste 17.000 de oameni  din cauza consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani). Mortalitatea la vârsta adultă (20-64 de ani), atribuită consumului de alcool în România este de trei ori mai mare la bărbaţi, respectiv de 1,5 ori mai mare la femei. Între cauzele de mortalitate atribuite consumului de alcool se numără accidentele, bolile cardiovasculare şi ciroza hepatică.

Potrivit celor mai recente statistici, în România, aproximativ două milioane de persoane consumă alcool în exces. La populaţia în vârstă de 15 ani şi peste ajungându-se la o medie de 14,4 litri, cu o tendinţă crescătoare în ultimul deceniu.  În rândul bărbaţilor se ajunge al 22,6 litri, respectiv 6,8 litri în rândul femeilor.  Numai 14,3% din populaţia de peste 15 ani nu a băut niciodată alcool. Consumul de alcool înregistrat exclusiv în rândul băutorilor este de 30,7 litri alcool pur per capita în rândul bărbaţilor şi de 10,9 litri alcool pur per capita în rândul femeilor, media consumului de alcool în rândul populaţiei băutoare fiind de 21,3 litri alcool pur per capita.alcool 1

Costurile asociate consumului de alcool sunt uriaşe

Costurile societale asociate consumului de alcool în UE, în 2010, au fost estimate la 155,8 miliarde euro, din care 45,2 miliarde cauzate de decesele premature, 21,4 miliarde euro pentru asistenţă de sănătate, 30 miliarde euro cauzate de absenteism şi şomaj. La aceste costuri se adaugă costurile  cauzate de acţiunile în justiţie pentru infracţiunile legate de consumului de alcool, estimate la 33 miliarde de euro anual. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool, fără a mai număra miile de răniţi rezultaţi în fiecare an.

Alcoolismul este o boală cronică indusă de consumul repetat de alcool, care generează leziuni ireversibile ale sistemului nervos central, ficatului sau pancreasului. Consumul abuziv de alcool afectează nu doar persoana în cauză, ci şi pe cele din anturajul acesteia, implicaţiile consumului fiind în plan personal, familial şi social, sub influenţa alcoolului crescând riscul de accidente sau acte de violenţă. Şi mai îngrijorător este că, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte şapte persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Cele mai frecvente complicaţii  medicale determinate de consumul de alcool sunt gastritele toxice, ulcerele, pancreatita, diabetul zaharat, hepatita cronică, ciroza hepatică, polinevrita periferică, convulsiile, accidentele vasculare cerebrale şi miocardice.

Potrivit estimărilor, 15% din populaţia adultă a UE consumă alcool la un nivel nociv şi în mod periodic, între cinci şi nouă milioane de copii din familiile din UE sunt afectate negativ de alcool, iar consumul nociv şi periculos de alcool este factorul care cauzează aproximativ 16% din cazurile de neglijări ale copiilor şi de abuzuri împotriva acestora şi aproximativ 60.000 de naşteri de copii subponderali în fiecare an sunt cauzate de consumul nociv de alcool.