Şcoală de vară pentru 40 de copii din satele doljene

0
453

Timp de patru zile, 40 de copii din comunităţile partenere World Vision în judeţul Dolj au luat parte la „Şcoala de Vară” pe care Biroul Zonal Dolj al fundaţiei a organizat-o, vara aceasta, în staţiunea Voineasa. Atelierele de lucru şi activităţile i-au ajutat pe copii să capete experienţă în domenii precum scrierea de proiecte, comunicare, fotografie, comportament sau voluntariat. Din program nu au lipsit serile cu cântec şi dans, jocurile de grup şi drumeţiile.

Copiii care au fost selectaţi pentru a merge în „Şcoala de vară” s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultate şcolare bune şi entuziasmul cu care au participat, alături de World Vison, la diferite proiecte şi activităţi de voluntariat. Atelierele de lucru, facilitate în întregime de specialiştii fundaţiei, au îmbinat exerciţiile practice cu noţiunile teoretice.

La atelierul de scriere de proiecte, spre exemplu, copiii au învăţat care sunt paşii necesari în scrierea unei propuneri de proiect: pornind de la identificarea problemei, stabilirea scopului, obiectivelor şi activităţilor, până la realizarea bugetului, alegerea grupului-ţintă sau partenerilor. Atelierele s-au finalizat prin scrierea a doua proiecte vizând sprijinirea celor mai vulnerabili copii din comunitate prin activităţi de strângere de fonduri şi punerea în practică a diferite acţiuni de militare pentru rezolvarea problemelor din comunitate identificate de copii.

Ateliere pentru copii

Punându-le la încercare creativitatea şi iscusinţa, la atelierul de fotografie, copiii au învăţat care sunt principalele tehnici pentru a realiza o fotografie bună, dar şi cum te poţi ajuta de un proiect fotografic pentru a exprima şi a atrage atenţia asupra unei situaţii. Văzând ce impact mare şi ce putere de sensibilizare poate avea o imagine, ei au plănuit ca la întoarcerea acasă să realizeze mai multe proiecte de fotografie prin care să facă cunoscute şi să încerce să găsească soluţii pentru nevoile şi provocările cu care se confruntă copiii de la sat.

La atelierul de comunicare, copiii au fost provocaţi să vorbească în public. Mulţi dintre ei au ieşit în faţă şi s-au prezentat, învăţând care sunt principalele elemente de nonverbal care trebuie evitate sau care trebuie folosite pentru a se face cât mai bine înţeleşi şi a lăsa o impresie bună. Noţiunile de la atelierul de comunicare au fost completate cu sfaturile primite la întâlnirile despre un comportament adecvat, unde copiii au învăţat cum să se comporte la masă şi în societate.

Vor aplica ce au învăţat la şcoala de vară în comunităţile din care provin

Între atelierele de lucru, copiii au mai luat parte şi la sesiuni informative despre importanţa activităţilor de voluntariat sau de conştientizare şi prevenire a fenomenului traficului de persoane. În timpul rămas liber, copiii s-au bucurat de drumeţii, au vizionat filme şi s-au întrecut într-un concurs de poezie, cântece şi dans lângă focul de tabără. La plecare, fiecare copil şi-a luat angajamentul că la întoarcerea acasă va duce mai departe lucrurile învăţate şi va contribui la schimbarea comunităţii sale. „Simt că în aceste patru zile am învăţat foarte multe lucruri noi şi utile, de la a scrie un proiect, ceea ce mi se părea foarte dificil înainte, până la a face fotografii, ceea ce am descoperit că mă atrage şi îmi place foarte mult. Am strâns multe cunoştinţe pe care am să le împărtăşesc cu colegii mei pentru a le putea pune în practică împreună”, a spus Laura, 13 ani.

Iniţiativele precum „Şcoala de Vară” sunt susţinute de World Vision România prin birourile sale zonale cu scopul de a oferi copiilor şanse de dezvoltare şi educare. Ele fac parte din proiecte complexe centrate pe bunăstarea copilului în care sunt incluşi copiii alături de familiile şi comunităţile din care fac parte.