Expoziţie de costume populare în miniatură, meşterite la Giurgiţa

0
620

La Galeria de Artă „Cromatic” (strada „Alexandru Macedonski” nr. 28) are loc astăzi, ora 11.00, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Căminului Cultural Giurgiţa, Primăriei şi Consiliului Local Giurgiţa, vernisajul expoziţiei „Costume populare în miniatură”. Aceasta cuprinde 50 de costume în miniatură realizate de Mihaela Tomescu, reprezentând aproape toate zonele etnofolclorice ale ţării.

Născută în aprilie 1961, pe plaiuri giurgiţene, unde a urmat şi cursurile învăţământului primar, Mihaela Tomescu a absolvit cursurile Liceului Industrial Băileşti, promoţia 1980. A lucrat la Oficiul Romtelecom Bârca, apoi, în anul 2004, a devenit director al Căminului Cultural Giurgiţa. Aici a înfiinţat  echipa de dansuri populare „Doruleţul”, grupul vocal de copii „Cununiţa” şi grupul de rapsozi populari semnificativ denumiţi „Rapsozii Desnăţuiului”, care uneşte forţe locale autentice: solişti vocali şi instrumentişti.

La Giurgiţa există şi o ceată de căluşari care uimesc prin originalitate (dans, obicei, costume) şi care a fost condusă de cel mai în vârstă vătaf al unei asemenea formaţii, Veleanu Nicolae. În 2010, la cei 87 de ani ai săi, acesta ne încânta cu mişcările sale din fruntea cetei pe care a îndrumat-o, cum singur spunea, aproape 70 de ani. Mihaela Tomescu, în calitatea sa de director al Căminului Cultural Giurgiţa, a ştiut să-i apropie pe aceşti continuatori de datină şi, împreună, sprijiniţi sau nu de forurile locale, au participat la fiecare manifestare de gen la care au fost solicitaţi. La Festivalul Căluşului Românesc de la Caracal au obţinut Diploma pentru păstrarea neîntreruptă a tradiţiei, acordată de Ministerul Culturii (2007), Premiul I la secţiunea Tradiţie (2008), Diploma de onoare şi Medalia (2009), Trofeul pentru Căluşul tradiţional (2010). De asemenea, au mers şi peste hotare, reprezentând zona etnofolclorică a Olteniei la Zilele Bulgariei sau la schimburile culturale cu localităţile Novo Selo, Antimovo, Negovanit şi Florentin din Timocul Bulgăresc.

Mihaela Tomescu a adunat din sat toate costumele populare ale membrilor ansamblului, pe cele mai multe recondiţionându-le cu pricepere. Pe lângă aceasta, în momentele de răgaz îi place să îmbrace păpuşi în costume populare în miniatură, pe care le aplică apoi pe pânză de sac. Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj au găsit-o, într-una dintre cercetările de teren, aplecată cu migală asupra unor astfel de lucrări şi au îndemnat-o să realizeze cât mai multe.

«Astfel s-a născut această expoziţie, care reuneşte 50 de costume în miniatură, reprezentând aproape toate zonele etnofolclorice ale ţării. Este şi acesta un exemplu de artă populară care ne duce cu gândul la reînfiinţarea cercurilor de cusături populare pe lângă aşezămintele culturale săteşti, mai ales că astăzi tinerele fete foarte rar mai învaţă să coase alesături, ca să nu mai vorbim de ţesutul în război, meşteşug întâlnit din ce în ce mai rar în zona noastră», spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul instituţiei doljene.