Spitalul de Neuropsihiatrie își cumpără aparatură de înaltă performanță

0
546
Spitalul de Neuropsihiatrie cumpără aparatura medicală necesară pentru dotarea secției de recuperare neurologică. Licitația de achiziția a fost lansată lunea trecută și va servi la recuperarea bolnavilor care au suferit afecțiuni neurologice.
 Medicii își propun să cumpere aparatură diversă, de înaltă performanță, cu ajutorul căreia bolnavii care se resimt după afecțiuni neurologice severe să se poată recupera mai ușor. În documentele postate în sistemul electronic de achiziții publice sunt prevăzute mai multe tipuri de aparate: un aparat Elliptical fără mutarea pacientului din scaunul cu rotile; un aparat de recuperare a membrului superior prin mișcare pasivă; un aparat de recuperare pentru umăr, un aparat de recuperare penrtu reabilitarea mâinii, un aparat Elliptical pentru brațe și picioare concomitent și un aparat recuperare de diametrie de contact TECAR.
Cele șase aparate medicale, cumpărate cu bani de la buget
Licitația a fost lansată luni, pe 15 iulie, și se așteaptă ca firmele interesate să depună oferte până la data de 29 august. Valoarea investiției a fost cotată la suma de 631.260 de lei, iar banii provin din fonduri de la bugetul local pe care unitatea medicală îi folosește pentru investiții. Criteriul stabilit de reprezentanții spitalului este prețul cel mai mic oferit de firme, fapt pentru care este de așteptat ca această sumă să fie mai mică. Ofertanților li s-a pus în vedere, ca și criteriu de participare, să nu aibă datorii la bugetul de stat, în rest nu există nici o condiție privind situația economică și financiară sau capacitatea tehnică și profesională a firmelor interesate. 
Clinica de Recuperare Neurologică va costa 24,58 milioane de lei
În curtea spitalului, se va construi, după cum se știe, o Clinică de Recuperare Neurologică, după ce medicii au ajuns la concluzia că nu dețin spațiul potrivit și nici suficient de încăpător pentru pacienții care ar avea nevoie de astfel de servicii și care, acum, sunt planificați pe liste de așteptare pentru recuperare. În luna martie a acestui an, consilierii municipali au votat studiul de fezabilitate al acestei noi secții, care va fi una extinsă pe patru etaje, și care se va ridica la suma de 24,58 milioane de lei. Pentru realizarea SF-ului a fost necesară o sumă de 145.000 de lei, fiind întocmit de o firmă de proiectare, SC Spiri Com SRL din București.
Florarii rămân pe locul lor
Va fi vorba de o clădire nouă care va fi ridicată în curtea spitalului spre latura cu piața de flori. Proiectantul a prezentat două variante de lucru, cu păstrarea florarilor sau cu desființarea unora dintre tarabele cu flori de acolo, și s-a decis, în cele din urmă să fie păstrați comercianții. A contat factorul economic, ajungându-se la concluzia că aceștia aduc fonduri la bugetul spitalului, ei plătind chirie pentru ocuparea terenului. În plus, dacă ar fi trebuit să fie demolați, reprezentanții spitalului au luat în calcul și faptul că vor trebui să suporte demolarea tarabelor și aducerea terenului la starea inițială pentru a se putea construi.
Lucrările ar fi gata în 21 de luni
Clinica de Recuperare a fost proiectată să fie ridicată pe patru etaje, prin anexarea la spital. La parterul său va fi amenajat un cabinet de imagistică, unde vor fi montate un aparat RMN și un aparat CT, pentru efectuarea investigațiilor neurologice de care au nevoie pacienții care vin la acest spital. La etajele superioare, vor fi amenajate saloanele care și ele vor avea dotări de ultimă generație. Clinica va avea o bază hidro și de masaj pentru tratarea pacienților. În proiect este prevăzută și o terasă înierbată, care va fi amenajată la unul dintre etaje. Lucrările au fost estimate a fi realizate în termen de 21 de luni de la semnarea contractului cu firma constructoare.