Greva generală din administraţie, care trebuia să înceapă astăzi, a fost suspendată

0
348

grevaFederaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat suspendarea grevei generale din administraţie care urma să fie declanşată azi, pe termen nelimitat, ca urmare a unor negocieri purtate la sfârşitul săptămânii cu vicepremierul Vasile Dîncu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al FNSA transmis ieri, în cazul în care angajamentele Guvernului, precum şi termenele de soluţionare ale acestora nu vor fi respectate, FNSA va relua acţiunile de protest. “Urmare a întâlnirilor de lucru de sâmbătă şi duminică dintre Valer Suciu, preşedinte FNSA, şi Vasile Dîncu, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, au fost convenite mai multe lucruri, astfel încât FNSA suspendă greva generală pe perioadă nedeterminată programată a fi declanşată începând cu 19 iulie. În cazul în care angajamentele Guvernului României din acest acord, precum şi termenele de soluţionare ale acestora nu vor fi respectate, FNSA va relua acţiunile de protest”, se arată în comunicat.

Astfel, apreciind că Ministerul Dezvoltării lucrează la un proiect important de modernizare şi reformă a administraţiei publice, FNSA şi Guvernul au deschis un parteneriat pentru analizarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală. “Parteneriatul se referă şi la analiza, dezbaterea şi promovarea strategiilor de modernizare a funcţiei publice, precum şi la strategia formării profesionale în administraţia publică centrală şi locală, la participarea la dezbaterile şi lucrările Comisiei interministeriale pentru redactarea Codului Administrativ şi a Codului de procedură administrativă. Vom analiza împreună efectele negative în scopul corectării sau eliminării unor prevederi din OUG nr. 20/2016. Reprezentanţii FNSA vor participa la grupurile de lucru ale Guvernului care elaborează Legea pentru salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, se mai arată în comunicatul FNSA.

Reprezentanţii FNSA adaugă că, în cadrul construcţiei legii salarizării unitare, Guvernul va lua în discuţie posibilitatea ca administraţia publică locală să fie considerată ramură prioritară, pentru reducerea discrepanţelor salariale dintre angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene/primării şi celelalte categorii de bugetari. “FNSA va sprijini Guvernul pentru colectarea datelor privind salariile ce vor fi plătite începând cu data de 1 august în unităţile administrativ-teritoriale şi vor fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 20/2016. Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, Guvernul va iniţia discuţiile cu Ministerul Finanţelor Publice pe baza următoarelor principii: norma de hrană să se acorde tuturor salariaţilor din administraţia publică locală, în limita bugetelor aprobate, iar acordarea voucherelelor de vacanţă să fie condiţionată de îndeplinirea unor criterii de performanţă”, scriu sindicaliştii FNSA.

FNSA a organizat până acum o grevă de o oră şi una de o zi având mai multe revendicări, printre care acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă, precum şi o creştere a salariilor cu 25 la sută.