Fethullah Gulen nu este îngrijorat de o eventuală extrădare a sa în Turcia

0
118

Opozantul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a dat asigurări luni că nu se îngrijorează în legătură cu eventuala sa extrădare, reclamată de autorităţile de la Ankara care îl consideră responsabil al tentativei de puci care a zguduit Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă.

“Personal, nu sunt îngrijorat”, a explicat el într-un interviu acordat mai multor media, printre care AFP, în proprietatea sa de la Saylorsburg, în Pennsylvania, în nord-estul Statelor Unite unde locuieşte din 1999, scrie Agerpres.

Întrebat de CNN, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că, în următoarele zile, Ankara va trimite Washingtonului documentele oficiale pentru a cere extrădarea predicatorului din SUA în baza “acordului reciproc de extrădare a criminalilor”.

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obţină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupţie care a zguduit Turcia în 2013 şi a dus la demisia a trei miniştri.

SUA “sunt un stat de drept”, a explicat fostul imam în vârstă de 75 de ani, vizibil foarte obosit, suferind de complicaţii cardiovasculare şi de diabet, potrivit anturajului său.