Avertisment din partea medicilor dermatologi: Atenţie la radiaţiile solare!

0
108

Chiar dacă în ultimele zile mercurul din termometre nu a urcat mai mult de 35 de grade Celsius, medicii avertizează în continuare că expunerea la soare, la orele amiezii, trebuie evitată. Motivul: radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculose în această perioadă. Potrivit specialiştilor, în ultimii ani numărul persoanelor care s-au prezentat la spital cu afecţiuni ale pielii dintre cele mai grave a crescut considerabil, iar zona Doljului este una specială în ceea ce priveşte patologia dermatologică. 

Creşterea continuă a numărului de bolnavi cu cancere de piele a transformat afecţiunile cutanate într-o adevărată problemă de sănătate publică. În fiecare an, medicii doljeni diagnostichează câteva sute de astfel de cazuri. Iar radiaţiile ultraviolete au contribuit din plin la această situaţie. Medicii spun însă că, dacă sunt diagnosticate din timp, aceste boli pot fi tratate. De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

„Printre efectele expunerii excesive la soare se numără insolaţia şi arsurile. În afară de aceste efecte imediate, care uneori pot fi agravate de consumul de alcool sau de consumul de anumite medicamente, trebuie să ţinem cont de efectele în timp ale radiaţiilor solare. În primul rând de îmbătrânirea prematură a tegumentului. Sunt însă şi persoane la care se dezvoltă cancerele de piele, unele foarte agresive, cum ar fi melanomul, altele mai puţin agresive. De aceea trebuie să luăm efectele benefice atât cât ştim să luăm de la soare”, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Numărul cancerelor de piele a crescut de patru ori

În ultimii 30 de ani, potrivit specialiştilor, numărul cancerelor de piele a crescut de patru ori, iar factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni sunt, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Mai ales că, în situaţia în care sunt diagnosticate din timp, acestea pot fi prevenite. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă. „Mijloacele de protecţie naturale sunt cele mai bune. Vorbim aici de îmbrăcămintea adecvată şi pălăria cu boruri mari. Desigur, şi cremele fotoprotectoare sunt foarte bune, numai să fie accesibile ca şi costuri. A folosi cremele fotoprotectoare nu trebuie însă să te încurajeze să stai mai mult la soare. Se spune că nu s-a descoperit fotoprotectorul ideal”, a mai spus şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Bolile dermatologice pot fi contactate şi din locurile de scăldat

Pe lângă razele soarelui, în această perioadă, periculoase sunt şi bolile dermatologice, ce pot fi contactate din locurile de scăldat. Medicii atrag atenţia asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele. Pe lângă bolile dermatologice, pe lista afecţiunilor ce pot fi contactate din apă se mai regăsesesc leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Uneor, boli digestive sau afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite. Nu în ultimul rând, foarte periculoase pot fi înţepăturile de căpuşe. De altfel, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au anunţat faptul că, în judeţul Dolj, nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere