Depozitului de la Radiana, “proiect periculos pentru românii care locuiesc la graniţa cu Bulgaria”

0
379
Valeriu Zgonea

Deputatul PSD Valeriu Zgonea continuă să se opună planului Bulgariei de construire a unui depozit naţional de deşeuri slab şi mediu radioactive, la Radiana, lângă situl centralei atomice de la Kozlodui, la doar 4 km de Dunăre şi de graniţa cu România. Social-democratul a anunţat deja că susţine intenţia Asociaţiei Pro Democraţia – Club Craiova de a solicita organizarea unui referendum local pe tema construirii depozitului de deşeuri radioactive la graniţa cu România.

„Salut această iniţiativă care se alătură campaniei pe care o organizăm privind strângerea de semnături pentru oprirea construcţiei de la cei 30.000 de cetăţeni care vor fi afectaţi de acest depozit de deşeuri nucleare. Oportunitatea construirii acestui depozit a fost discutată în dezbaterea publică de la Bechet din data de 7 iulie 2011, unde comunitatea locală a spus clar că NU ESTE DE ACORD cu construcţia depozitului de deşeuri nucleare de la Radiana. Un referendum pe această temă va tranşa acest subiect şi va contribui la oprirea acestui proiect periculos pentru românii care locuiesc la graniţa cu Bulgaria”, a declarat Valeriu Zgonea.

Protestul ecologiştilor români împotriva construirii depozitului de deşeuri radioactive, desfăşurat pe 7 iulie la Bechet, nu a avut ecouri de partea bulgară, care, deloc mişcată, merge înainte cu planul iniţial. Parlamentarul nu a făcut apel doar la autorităţile române, ci şi la instituţiile europene pentru a cere o analiză atentă a impactului pe care construcţia depozitului ar putea să îl aibă asupra sănătăţii populaţiei din zonă, a mediului înconjurător şi asupra economiei regiunii. La începutul lunii, parlamentarul i-a transmis o scrisoare deschisă lui Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu, prin care atrage atenţia asupra intenţiei Guvernului bulgar de a construi un depozit de deşeuri radioactive în apropiere de Kozlodui. Documentul a fost transmis şi membrilor Comisiei de Mediu, sănătate publică şi siguranţa alimentară din cadrul Parlamentului European, precum şi tuturor europarlamentarilor români de la Bruxelles.

Kozlodui

“Am trimis această scrisoare pentru că actualii guvernanţi nu par deloc preocupaţi de faptul că bulgarii construiesc o potenţială bombă ecologică foarte aproape de graniţa cu România. Sunt foarte mulţi oameni din localităţile aflate în apropierea Dunării care se opun acestui proiect şi care cer Guvernului să ia atitudine. În urmă cu o săptămână am trimis o interpelare la adresa premierului Boc pe această temă, în care am cerut o poziţie oficială din partea guvernului nostru. Nu am primit niciun răspuns şi niciun fel de date cu privire la impactul estimat al acestui proiect”, a precizat Valeriu Zgonea.

Conform datelor şi cifrelor furnizate în studiile de specialitate, depozitul de deşeuri nucleare reprezintă o potenţială bombă ecologică: 250 de mii de tone de deşeuri până în 2075, o locaţie aflată la doar 4 km de Dunăre şi de graniţa cu România, 30.000 de cetăţeni români în raza de acţiune a acestui depozit şi un raport incomplet furnizat de autorităţile bulgare.