Agricultorii au acces dificil la credite, pentru că nu pot garanta cu terenuri şi nu există o piaţă pentru tranzacţii cu suprafeţe agricole, iar notarii cer taxe mari, formând o „castă” care reuneşte „jumătate dintre soţiile şi rudele oamenilor politici”, este de părere Eugen Rădulescu, director în Banca Naţională a României (BNR).
„O problemă a mediului rural din România este că nu există garanţii materiale, în timp ce în lumea occidentală 80% din garanţiile pentru activităţile agricole sunt reprezentate de pământ. La noi nu există o garanţie a terenului, pentru că nu există o piaţă, iar o bancă are posibilităţi foarte reduse de a vinde un teren luat în garanţie”, a declarat recent, în cadrul unui seminar pe teme de agricultură, Eugen Rădulescu, expert OECD şi director în BCR.
Acesta a adăugat că o altă problemă a agricultorilor este nefinalizarea procesului de încadastrare a terenurilor. „Este inadmisibil ca după 20 de ani să nu fim în stare să finalizăm procesul de încadastrare”, a spus Eugen Rădulescu, care a adăugat că tranzacţiile cu terenuri sunt descurajate de taxele mari percepute de notari. „Cel care vrea să cumpere un teren plăteşte dublu sau triplu faţă de preţul terenului, pentru cadastru şi operaţiuni notariale. Acestea din urmă pun frână pentru agricultori. Practic, jumătate din soţiile şi alte rude ale oamenilor politici sunt notari şi împreună stabilesc o castă, care nu lasă să se mişte nimic. Forţa notarilor este cu mult mai mare decât cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cât mai mari pe seama restului economiei”, a afirmat Rădulescu.
Pe de altă parte, el a spus că sistemul juridic „este foarte generos cu debitorii şi foarte puţin înclinat să-i apere pe creditori”.