Un consorțiu finanțat de UE Exscalate4CoV a anunțat astăzi, 18 iunie, că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții COVID-19 cu simptome ușoare sau asimptomatici. Consorțiul utilizează o platformă de supercalcul susținută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus. Acesta este unul dintre numeroasele exemple ale modului în care programul de cercetare și inovare al UE intitulat Orizont 2020 reunește cei mai buni cercetători europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii și infrastructuri de cercetare pentru a contribui la învingerea virusului.
Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Astăzi, avem nevoie de știință mai mult ca oricând. Începând cu luna ianuarie am mobilizat toate eforturile noastre pentru a sprijini actorii din cercetare și inovare din domeniile lor respective pentru a găsi soluții și a opri virusul. Acesta este motivul pentru care am finanțat Exscalate4CoV cu 3 milioane EUR pentru a le susține cercetările și îmi exprim satisfacția cu privire la rezultatele promițătoare pe care le-au obținut pentru a ajuta societatea să-și revină.”
Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a afirmat: „Platforma Exscalate4Cov are un rol inovator în descoperirea de medicamente în Europa și pe plan mondial.Primele rezultate demonstrează valoarea veritabilei cooperări paneuropene prin reunirea celor mai bune capacități pe care le oferă Europa în domeniul științelor biomedicale și al calculului de înaltă performanță. Vom continua să mobilizăm toate tehnologiile disponibile, inclusiv inteligența artificială, pentru a combate noul coronavirus.”
Consorțiul a testat deja în mod virtual 400 000 de molecule utilizând supercalculatoarele sale. Au fost preselectate 7 000 de molecule, care au fost testate suplimentar „in vitro”, pentru faza următoare fiind selectate 100, iar dintre acestea, 40 sunt considerate active împotriva virusului. Dintre acestea, substanța raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promițătoare. Conform proiectului, substanța raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule și, astfel, ar putea stopa evoluția bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice. Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienților la această substanță, siguranța ei și profilul ei toxicologic ferm consacrat.