Primul registru electronic naţional pentru pacienţii cu melanom

0
453

Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom. Aceasta este cea mai gravă formă de cancer de piele, fiind responsabilă de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Numărul cazurilor a crescut de peste 4 ori în ultimii 30 de ani.

dermatoUn astfel de registru este important pentru a se cunoaşte numărul bolnavilor de melanom din România. În ultimele decenii, cancerul de piele a devenit o adevărată problemă de sănătate publică. Din păcate, în cazul pacienţilor din România depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23-32%. Ignorat pentru că nu are simptome dureroase, cancerul de piele ajunge să fie diagnosticat atunci când speranţa de viaţă a bolnavilor scade la câteva luni.

De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare.

Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă. Statisticile arată că în rândul femeilor melanomul se localizează preponderent pe gambe. La bărbaţi, apare frecvent pe spate.

Anual, peste 200 de doljeni află că au cancer de piele

dermato 1Un tratament pentru pacienţii în stare avansată costă circa 7.000 de euro pe lună. Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistată la început printr-o operaţie corectă pacientul este salvat. Depistată în faze avansate, este o boală mortală deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.

Peste 2.000 de doljeni trec, anual, pragul Secţiei de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, mare parte dintre aceştia pe timpul verii. Radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculose iar zona însorită a Doljului este una cu atât mai problematică în ceea ce priveşte bolile dermatologice. Anual, peste 200 de persoane care ajung la Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. La fel de adevărat este însă că, dacă sunt descoperite din timp, bolile de piele pot fi tratate.

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer din Europa. Există multe cercetări care corelează expunerea la radiaţii UV naturale la lucrătorii în aer liber, care au un rist cu 43% mai mare de apariţie a carcinoamelor bazocelulare şi cu 77% mai mare, a celor spinocelualare. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), incidenţa melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori.

Atenţie la aluniţe!

De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni.