Geografia muzicii la Filarmonica „Oltenia”, cu un dirijor din Bulgaria și un pianist din Israel

0
515

Astă-seară, de la ora 19.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de artistul Ivan Iliev, din Bulgaria, susţine un concert simfonic care poartă publicul din Finlanda imaginată muzical de Jean Sibelius până în „Mica Rusie” a lui P.I. Ceaikovski. Călătoria muzicală prin spaţii culturale, atractive prin unicitatea lor, este completată de incursiunile ungare pe acorduri de Franz Liszt ale pianistului Albert Mamriev.

Luna trecută, Ivan Iliev și-a lansat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cartea „Orchestra Simfonică – Mituri şi realitate” (Editura „AIUS”, Craiova, 2015; Editura „Ars”, Sofia, 2015).

Născut în anul 1969, în Bulgaria, Ivan Iliev a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia. S-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Indiana University, 2003), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit, de asemenea, în S.U.A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana. În perioada 2006 -2008 a urmat programul de studii doctorale al Universităţii de Stat din Louisiana, susţinând apoi teza de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Sofia. În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Plevna a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii, valoarea performanţelor sale profesionale fiind unanim recunoscută de public şi de criticii de specialitate.

Albert Mamriev (n. Daghestan/ex -U R.S.S.) a fost iniţiat în studiul pianului de tatăl său, Jankil Mamriev, urmând să-şi perfecţioneze pregătirea de specialitate la Moscova (Şcoala Centrală de Muzică, apoi Conservatorul „P.I. Ceaikovski”), Tel Aviv (Academia de Muzică) şi Hanovra (Universitatea de Muzică şi Artă dramatică). Dintre profesorii săi amintim pe renumiţii pianişti Sergei Dorensky şi Arie Vardi. Este laureat al unor importante concursuri și, pe parcursul carierei artistice, a concertat alături de reputate ansambluri, clasându-se printre soliştii favoriţi ai publicului de pretutindeni. S-a remarcat în special ca un profund cunoscător al muzicii lui Bach, Scarlatti, Haydn, Beethoven, Liszt, Brahms, Prokofiev şi Debussy, însă manifestă predilecţie pentru repertoriul contemporan, interpretând în primă audiţie lucrări mai puţin cunoscute, din secolele XX-XXI.

***

În program:

Jean Sibelius (150 de ani de la naştere): Poemul simfonic „Finlandia”, op. 26, nr. 7

Franz Liszt: Fantezia ungară pentru pian şi orchestră

Franz Liszt, arr. Albert Mamriev: Rapsodia ungară nr. 8 (pian solo)

Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 2 în Do minor, op. 17, „Mica Rusie”