Au fost premiaţi câştigătorii festivalului închinat Sfântului Ioan Gură de Aur

0
100

Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit, miercuri, cea de a IX-a ediţie a Festivalului-concurs de creaţie artistică „Icoana, fereastră spre cer”. Activitatea a fost organizată de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, lucrările participanţilor fiind expuse în sala muzeală a centrului.

Pe parcursul acestui an şcolar, micii artişti din Arhiepiscopia Craiovei s-au pregătit alături de profesorii de Religie pentru a lua parte la ediţia a IX-a a festivalului închinat Sfântului Ioan Gură de Aur. Tema a fost aşezată de organizatori în acord cu anul omagial bisericesc, închinat de Biserică marelui părinte şi dascăl al Ortodoxiei, reprezentant şi model păstorilor de suflete pentru lucrarea lor misionară în parohie şi mănăstire.

La eveniment a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit participanţilor despre frumuseţea meşteşugului picturii bisericeşti, amintind de legătura dintre artist şi starea sa sufletească în realizarea unei opere. „În toate icoanele expuse sunt vizibile şi dominante sentimentul religios şi trăirea creştină, de care sunt convins că v-aţi împărtăşit atât de la biserică, de la ora de religie, cât şi din educaţia pe care aţi primit-o acasă, în familie. În primul rând, îi felicităm pe profesorii care s-au ocupat de voi, dar şi pe preoţii cu care fiecare vă întâlniţi la Sfânta Biserică. Iată, prin urmare, cum astăzi, la sfârşit de an şcolar, aveţi o expoziţie care vă onorează şi vă încurajează pentru viitor”, a spus ÎPS Părinte Mitropolit.

Lista elevilor câştigători pentru secţiunile gimnaziu şi liceu a fost prezentată de lect. dr. Gabriela Mardale şi lect. dr. Alexandrina Pădureţu, cadre didactice la secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova şi membre în juriul festivalului. La final, Cristina Stamatoiu, director executiv al ONG-ului, a mulţumit ÎPS Părinte Irineu pentru purtarea de grijă, menţionând totodată că proiectele de promovare a tinerelor talente reprezintă o prioritate pentru fundaţie. La final, toţi participanţii au primit diplome şi premii.