Primăria Craiova a primit finanţare pentru încă 30 de autobuze electrice

0
145

Primaria Craiova a semnat, ieri, contractul de finanţare pentru achiziţia celui de-al doilea set de autobuze electrice. Este vorba de un număr de 30 de autobuze nepoluante, care vor fi cumpărate, ca şi primele 16 bucăţi, cu fonduri europene.

Acest contract vine în afara plafonului pe care noi l-am avut alocat de către ADR Sud-Vest Oltenia. Gradul de depunere a proiectelor a fost de peste 150%, proiecte pe care le-am depus în plus faţă de barem. La nici o lună după ce am semnat o finanţare de 98% la cele 16 autobuze electrice, primim şi această veste că se va finanţa, din bani europeni, şi cele 30 de autobuze electrice, din care contribuţia municipiului Craiova va fi doar de 2%”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Directorul ADR Sud-Vest Oltenia a explicat că şi acest contract a fost obţinut în condiţii optime pentru municipalitate, finanţarea europeană fiind asigurată în proporţie de 98%.

Valoarea totală a grantului este de 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile”, a subliniat Marinela Bogheanu. Contractul are o valoare de 92 milioane de lei.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 12 metri şi o capacitate de 70 de locuri, dintre care 26 de locuri vor fi asigurate pe scaune. Mijloacele de transport vor dispune de trei uşi de acces şi vor avea plafonul jos pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Vor fi dotate, ca şi primele autobuze, cu toate sistemele moderne pentru asigurarea confortului călătorilor – aer condiţionat, sistem video şi wi-fi. În contract, mai sunt prinse şi 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă.

Primele 16 autobuze electrice, la pachet cu 16 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă, au fost finanţate cu 57,5 milioane de lei. Acestea vor fi livrate de forma poloneză Solaris, primul autobuz fiind aşteptat să sosească în ianuarie 2021.