Târgul Ofertelor Educaţionale – o manifestare de succes

0
410

Ieri, la Centrul Multifuncţional din Craiova s-a desfăşurat Târgul Ofertelor Educaţionale, prin care unităţile de învăţământ liceal şi-au prezentat oferta pentru anul şcolar 2017-2018. Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Primăria Municipiului Craiova. Pentru prima dată, au participat toate instituţiile de ciclu superior al învăţământului preuniversitar din judeţ. Accentul a fost pus pe forma de învăţământ profesional dual, conform căreia patru licee au cuprinse în planul de şcolarizare clase din domeniu.

isj 1Centrul Multifuncţional din Craiova a fost, ieri, arhiplin. În incintă, una foarte mare, toate liceele din judeţ au venit şi şi-au prezentat oferta educaţională pentru anul de învăţământ viitor. Copii, părinţi, cadre didactice din ciclul gimnazial au trecut pe la fiecare stand în parte şi au luat pulsul procesului şcolar. Inaugurarea a fost făcută, în prezenţa oficialităţilor, prin intonarea Imnului de Stat al României, de către Corul „Allegro” al Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. De la aceeaşi instituţie de învăţământ preuniversitar au venit şi momentele artistice oferite publicului, prin programe susţinute de elevi, de la vioară, flaut până la chitară. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, tinerii fiind cei care au oficiat serviciul de gazdă.

isj3„Este o deosebită plăcere să particip la acest eveniment, care, de-a lungul anilor, şi-a dovedit beneficiile. Copiii şi părinţii lor au posibilitatea să fie foarte bine informaţi în ceea ce ţine de procesul educaţional, cu atât mai mult cu cât este o trecere de la gimnaziu la liceu. Vom susţine educaţia tot timpul” , a precizat Mihail Genoiu, primar interimar al municipiului Craiova. Prezentă la acţiunea desfăşurată, Lavinia Elena Craioveanu, senator de Dolj şi fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a menţionat: „Particip ca în fiecare an şi, din ceea ce am văzut, toate liceele au fost pregătite. Li se prezintă elevilor de la gimnaziu opţiunile, de care trebuie să ţină cont. Am văzut aici foşti colegi şi elevi, de care îmi era dor. Sunt convinsă că întreg procesul de admitere în învăţământul liceal va fi foarte bine organizat”.

Prezentare cu premierea unui multiplu medaliat

isj 2După alocuţiuni, a urmat prezentarea Târgului, cu tot ceea ce presupune aceasta: „Sunt onorată să fiu aici, lângă dumneavoastră. Am lângă mine întreg colectivul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care m-a ajutat foarte mult şi căruia îi mulţumesc. Elevii care trec, acum, de la gimnaziu la liceu au în faţă o ofertă variată. Pentru prima dată, toate liceele din judeţ au venit aici. Vă urez, vouă, copiilor, să vă axaţi pe învăţătură şi să alegeţi cea mai bună opţiune. Ceea ce vreau să mai adaug este faptul că va fi organizată şi o tombolă, pentru cele mai bune standuri de prezentare, premierea fiind făcută la următoarea şedinţă cu directorii”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj.

La rândul său, prof.  Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct, a menţionat: „Este un moment important, în ultimii trei ani oferta fiind îmbogăţită. A apărut, pentru 2017-2018, învăţământul dual, în care sunt cuprinse patru unităţi. Vreau să mai spun că, în zilele următoare, CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională) Dolj va merge în teritoriu, în oraşele şi municipiile din teritoriu pentru prezentarea planului pentru anul viitor”. Un moment emoţionant a fost cel în care  Teodor Matican,  elev în clasa a XII-a, la Colegiul Tehnic Energetic din Craiova, multiplu medaliat la competiţii sportive „paralimpice”, a fost premiat. Este un tânăr care a cucerit mai multe medalii (ciclism, schi alpin, înot) decât alţii care nu au dizabilităţi.

Precizări de la reprezentanţii liceelor

isjNu puteau lipsi şi precizările venite din partea reprezentanţilor unităţilor de învăţământ liceal. „Avem cea mai bună ofertă, cu atât mai mult cu cât avem drept parteneri, mai ales la „dual”, unele dintre cele mai puternice firme, din toate domeniile. Ne axăm şi pe dezvoltarea competenţelor copiilor, abilităţilor, având şi sprijinul unor ONG-uri” – Viorica Cîrstea, Liceul Tehnologic Auto din Craiova. «Îi aşteptăm la noi pe elevi, cu atât mai mult cu cât avem o experienţă de 50 de ani. Avem şcoală profesională de trei ani, avem parteneri economici foarte importanţi şi, mai mult, avem clase şi la profilul „teoretic”, cu multiple specializări» – prof. Ileana Moculescu, director Liceul „Traian Vuia” din Craiova. „Avem o ofertă variată şi, în primul rând, avem învăţământul dual. Putem pune la dispoziţia copiilor tot confortul necesar, inclusiv pentru cei care vin din teritoriu, ceea ce înseamnă cazare şi masă” – prof. Matilda Blagu, director al Liceului „Matei Basarab” din Craiova.