Ucraina: Separatiştii proruşi susţin că au ucis agenţi americani, CIA dezminte

0
204


Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat că, în recentele lor confruntări cu forţele ucrainene, au ucis şi agenţi ai CIA, o afirmaţie dezminţită de agenţia americană, a informat ieri RIA Novosti. Autoproclamatul primar al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, bastion al rebeliunii armate din regiunea Doneţk, a declarat că forţele guvernamentale ucrainene au suferit pierderi importante în timpul operaţiunii lor speciale duse în sud-estul Ucrainei. Potrivit lui Ponomarev, în ultimele 10 zile au fost ucise, rănite sau luate prizoniere 650 de persoane, între care 70 de străini. Acelaşi Viaceslav Ponomarev a afirmat că 13 agenţi ai FBI şi CIA au fost ucişi şi 12 au fost răniţi. Un purtător de cuvânt al CIA, citat de ambasada americană la Berlin, a dezminţit aceste afirmaţii, precizând că „nici un agent nu a fost ucis în Ucraina” şi că „declaraţiile militanţilor proruşi nu corespund realităţii”. Ziarul german „Bild am Sonntag” scria recent că agenţi ai CIA şi FBI ajută Kievul să pună capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi să plaseze un dispozitiv de securitate eficace, fără ca aceştia să se angajeze direct în confruntări.

Insurgenţii proruşi l-au eliberat, sâmbătă, pe guvernatorul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Valeri Bolotov, reţinut cu câteva ore înainte de Serviciul de pază a frontierei din Ucraina (SGU), au informat surse ucrainene, citate de agenţia EFE. „Grănicerii l-au arestat la 05:45 (ora locală) şi au informat forţele de securitate, inclusiv pe reprezentanţii operaţiunii antiteroriste, însă după ce au aşteptat aproximativ două ore nu au primit sprijinul solicitat”, a explicat biroul de presă al SGU, în declaraţii acordate mass-media ucrainene. După „o luptă îndârjită”, un grup armat format din circa 100 de insurgenţi au reuşit să-l elibereze pe Bolotov, a precizat SGU, care a dezminţit că în rândurile sale s-ar fi înregistrat „victime”.

Două milioane de alegători din estul Ucrainei ar putea fi privaţi de dreptul de vota la scrutinul prezidenţial din 25 mai dacă guvernul nu intervine pentru a garanta securitatea, a avertizat sâmbătă Comisia Electorală Centrală de la Kiev, transmite AFP. Într-un comunicat de presă, Comisia Electorală se declară îngrijorată de imposibilitatea de a pregăti şi organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei, ca urmare a „acţiunilor ilegale ale necunoscuţilor”, termen folosit pentru a-i desemna pe separatiştii militari proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acestea şi-au proclamat, la 13 mai, „suveranitatea”, după organizarea de referendumuri considerate ilegale de Kiev şi comunitatea internaţională. Autoritatea electorală ucraineană aminteşte de mai multe cazuri de „ameninţări şi presiuni fizice contra membrilor comisiilor electorale” locale din estul Ucrainei. În total, potrivit unei numărători a AFP pe baza cifrelor oficiale privind alegătorii înregistraţi în aceste comisii, peste 970.000 de alegători din regiunea Doneţk şi 940.000 din regiunea Lugansk ar putea fi împiedicaţi să voteze. La alegerile prezidenţiale din 25 mai sunt aşteptaţi la vot 36 de milioane de ucraineni.