“Puiu Manu – 90 de ani” – expoziţie retrospectivă la Galeria ARTA din Craiova

1
339

La Galeria ARTA a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova s-a deschis, la începutul acestei săptămâni, expoziţia retrospectivă “Puiu Manu – 90 de ani”. În cadrul acesteia sunt prezentate mai multe zeci de lucrări originale extrase din opera grafică  a maestrului, ilustraţii şi coperte de cărţi, afişe, tablouri şi, evident, planşe de benzi desenate. Cu această ocazie s-a lansat şi noua ediţie a albumului de benzi desenate Şoimii Moldovei”, apărut iniţial în anul 1969. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 30 aprilie 2018, accesul publicului fiind liber.

Născut în 1928, Puiu Manu nu este  doar unul dintre cei mai longevivi artişti români ci şi unul dintre cei prolifici,  cei mai cunoscuţi şi cei mai îndrăgiţi de publicul de toate vârstele

Cariera sa a debutat în 1953 cu grafică de revistă  în paginile publicaţiei Scânteia Pionierului şi a continuat, vreme de 65 de ani, cu benzi desenate  în mai toate revistele pentru copii ale vremii şi cu ilustraţii la peste o sută  de cărţi apărute la editurile Stadion, Tineretului, Ion Creangă etc.  În paralel,  Puiu Manu a imaginat şi desenat aproximativ o sută de afişe utilitare, pentru Ministerul Comerţului, al Chimiei, pentru Loto-Prono etc. În perioada socialistă Puiu Manu a semnat desenele la 5 albume BD, tipărite în zeci de mii de exemplare fiecare.

În anul 2010 apărea Monografia Puiu Manu, iar maestrul primea Trofeul “Sandu Florea” pentru întreaga sa operă grafică. Aceste două fapte l-au încurajat şi mai mult, şi a antamat o a doua carieră artistică, la vârsta de 82 de ani!

A desenat trei mini-albume, adaptări ale unor opere literare celebre (David Copperfield, Omul Invizibil şi Întâmplările lui Ulise), pentru editura  Casa Radio. După scenariile profesorului Marius Leştaru a desenat albumele Dim-Sarabandă în Golful Aden, Ioniţă Tunsu – haiduc de Bucureşti şi publică de doi ani serialul BD Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, care apare lunar în noua revistă Cutezătorii. În fine, după scenariul profesorului şi diplomatului Adrian Cioroianu, a desenat albumul Aventurile Căpitanului RO, iar în prezent lucrează la volumul doi din aceste aventuri.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua

    Vă rog cu respect să mă ajutați cu un nr. de telefon/e-Mail/adresa
    pentru a-l contacta pe dl Dodo Niță

    Vă multumesc

Comments are closed.