Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, joi, 19 aprilie, la conferința ”Redefinirea climatului de securitate în Europa Centrală și de Est – perspectiva Bucureștiului”, organizată de Center for European Policy Analisys (CEPA). La reuniunea găzduită de Administrația Prezidențială au participat personalități marcante din mediul politic, instituțional, specialiști în apărare și securitate, invitați de prestigiu din țară și străinătate. Conferința reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din sfera securității organizate în România, iar printre temele abordate se numără provocările pe care le gestionează statele din flancul estic al NATO, importanța strategică a Mării Negre în actualul context de securitate, războiul hibrid sau apărarea aeriană în regiunea Mării Negre.
Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a avut o intervenție în cadrul primului seminar al conferinței, intitulat ”Priorități pentru consolidarea Flancului Estic al NATO”. În acest context, Ana Birchall a subliniat că actualul mediu de securitate este unul complex, marcat de imprevizibilitate și de un spectru larg de amenințări și provocări care provin atât din Est, cât și din Sud, iar combaterea acestor provocări necesită o abordare strategică, coerentă și pe termen lung, precum și o coordonare strânsă între toți actorii internaționali relevanți.
”Apreciem toate demersurile făcute până acum în consolidarea NATO pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. Prin stabilirea unei prezențe viitoare în regiunea Mării Negre, pe uscat, pe mare și în aer, securitatea întregii Alianțe a fost consolidată. Având în vedere climatul actual de securitate, NATO trebuie să continue să se consolideze, sporind în același timp contribuția la asigurarea stabilității în vecinătatea extinsă, inclusiv prin continuarea eforturilor de stabilizare a Irakului în cadrul Coaliţiei Globale anti-DAESH”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall.
Totodată, Ana Birchall a subliniat rolul deosebit de important pe care România trebuie să și-l asume ca stat membru NATO. ”În regiunea noastră, România este un adevărat pilon de securitate și are potențialul de a deveni principalul furnizor de stabilitate geostrategică, militară și politică pe flancul estic al NATO. România este hotărâtă să continue să acționeze în calitate de partener de încredere și responsabil, deoarece suntem foarte conștienți de faptul că în actualul climat de securitate, apărarea începe de acasă”, a punctat viceprim-ministrul român.
Ana Birchall a explicat că, ”pentru a putea garanta pacea, stabilitatea și securitatea în flancul Estic al NATO și în zona Mării Negre, statele membre trebuie să aibă încredere în capabilitățile reciproce și în dorința incontestabilă de a promova valorile și principiile organizației”.
Viceprim-ministrul Ana Birchall a reiterat dorința țării noastre de a contribui într-un mod eficient, coerent și comprehensiv la implementarea direcțiilor strategice pe care această organizație le promovează, continuarea prezenței în teatrele de operațiuni din Afganistan și măsurile de asistență pentru consolidarea capacităților instituționale ale partenerilor din Est.
“Indivizibilitatea securității noastre nu este doar un simplu mesaj promovat de NATO, ci un principiu fundamental, parte integrantă în toate acțiunile și eforturile noastre de zi cu zi”, a mai declarat în încheiere viceprim-ministrul Ana Birchall.