Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie să fie schimbate în întreaga lume în două săptămâni, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Reprezentanţii OMS au declarat că se aşteaptă la eradicarea acestei boli, odată cu noile tratamente descoperite, punctând că acest lucru este „mai aproape ca oricând”.
Numărătoarea inversă a început duminică, a fost anunţul purtătorului de cuvânt al programului de eradicare a bolii pentru OMS, într-o conferinţă de presă la Geneva, acolo unde se află sediul organizaţiei. Au trecut 18 luni de când OMS şi 155 de ţări şi teritorii vizate se pregătesc pentru această mare schimbare. Pentru a se asigura că tranziţia are loc aşa cum a fost planificat, mii de observatori independenţi vor confirma absenţa vaccinului actual în instituţiile publice şi private şi în locurile de stocare frigorifice.
Poliomielita afectează în principal copiii sub cinci ani
Poliomielita, boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos şi poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani. Poliovirusul sălbatic, din care nu au mai existat cazuri în Africa începând din august 2014, persistă astăzi în Afganistan şi Pakistan, în timp ce boala era endemică în mai mult de 125 de ţări în 1988. Dintre cele 3 tulpini de poliovirus sălbatic (de tip 1, tip 2 şi tip 3), cea de tip 2 a fost eradicată în 1999.
Infecţiile de vaccin sunt, în cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin – vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit şi vaccin antipoliomielitic oral de tip 2 – care conţine mici cantităţi de virus atenuat, dar viu. Acest vaccin reacţionează în sistemul digestiv şi poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale. Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experţii OMS recomandă ca ţările să folosească de acum o versiune numită „bivalentă” a vaccinului, care nu mai conţine decât tulpini de tipurile 1 şi 3.
Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume.
Vaccinarea, considerată esenţială pentru eradicarea afecţiunii
În anul 2015 în judeţul Dolj în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ, iar luna noiembrie 2014 s-a organizat Campania de vaccinare şcolara antipoliomielitică, la clasa pregătitoare şi clasa a doua. În total, pe parcursul anului 2015 au fost administrate 48.799 doze de vaccin, din care 1.950 – VPI, 16.304-RRO, 2.068 – DTPa-VPI-Hib, 12.001 – DTPa-VPI-Hib-HB, 7.569 – BCG, 6.771 – Hep B pediatric.
Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.
Cu toate acestea, lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli. De asemenea, în procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic faţă de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii. Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor.