Sindicaliştii se declară „cetăţenii umiliţi ai ţării”, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea

0
384

Sindicaliştii se declară “cetăţenii umiliţi ai ţării”, după ce Guvernul şi-a asumat, ieri, răspunderea pe Legea privind salarizarea cadrelor didactice în 2011 şi pe Codul de Dialog Social, care, spun ei, plafonează salariile profesorilor şi, respectiv, “reduce la tăcere sindicatele”.

Legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ plafonează salariile cadrelor didactice şi anulează prevederile Legii 221/2008, recunoscute prin hotărârile judecătoreşti irevocabile. Federaţia noastră atrage atenţia că, prin încălcarea acestor sentinţe judecătoreşti, angajaţii din educaţie sunt prejudicia şi grav, financiar şi moral, şi mai mult, puterea judecătorească este desfiinţată.

Legea Dialogului Social nu face altceva decât să reducă la tăcere sindicatele, care nu mai reprezintă în România un partener social, aşa cum se întâmplă în alte ţări democratice. Cu noul cadru legislativ, angajaţii români vor deveni vulnerabili în faţa angajatorilor şi a acestui Guvern care nu acţionează în interesul poporului pe care îl conduce”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

În acelaşi timp, sindicaliştii consideră că frecvenţa utilizării asumării răspunderii ca şi metodă de promovare a legilor trebuie să fie un semnal de alarmă pentru senatori şi deputaţi, întrucât “instituţia Parlamentului îşi pierde rolul şi importanţa”.

Legea privind salariile profesorilor a fost adoptată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.

Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Boc a atras atenţia că, în situaţia în care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea creşterii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai ţinta de deficit stabilită cu forurile internaţionale, dar şi posibilitatea revenirii, în 2012, a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierilor din 2010, precum şi eventuala scădere a CAS-ului preconizată pentru a doua parte a anului 2011. El a menţionat că, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i are pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, atunci fie este nevoie de a se tăia din anumite cheltuieli, fie să fie disponibilizaţi alţi bugetari.

În privinţa Codului de Dialog Social, premierul Emil Boc a afirmat că acest act normativ are ca scop continuarea reformei majore în domeniul relaţiilor de muncă şi că vine în completarea Codului Muncii. Şeful Executivului a declarat, în faţa Parlamentului, că Legea Dialogului Social constituie, împreună cu Codul Muncii “un ansamblu coerent de reglementări în domeniul relaţiilor individuale şi colective de muncă, generând un cadru instituţional adecvat şi modern, în cadrul căruia partenerii sociali să poată contribui la dezvoltarea economică şi socială a României”.