Clasificarea spitalelor din judeţ pune pe jar autorităţile locale şi judeţene, în prim-plan fiind Instituţia Prefectului de Dolj, care, ieri, a organizat o întâlnire cu managerii spitalelor şi primarii localităţilor în care există unităţi spitaliceşti. Discuţiile au apărut după ce, la o primă evaluare, spitalele doljene nu stau tocmai bine din punctul de vedere al acestei clasificări. Chiar şi cea mai mare unitate sanitară din Oltenia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, este în momentul de faţă abia în categoria a IV-a, din cinci posibile. Pornind de la această situaţie, au fost avansate mai multe propuneri cu privire la comasarea spitalelor doljene.
Pe de o parte, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, susţine că s-ar impune comasarea Spitalului Leamna cu Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova, astfel încât acesta din urmă să treacă într-o treaptă superioară de clasificare, în acest sens fiind avansate două variante. «Prima variantă ar fi de comasare a Spitalului de la Leamna cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Craiova, realizându-se 564 de paturi, cu încadrare în categoria II M şi, ulterior, I M – variantă majoritar aprobată de toată lumea, şi o a doua variantă propusă a fost că Spitalul „Victor Babeş” din Craiova se scindează în Spitalul de Boli Infecţioase, cu 215 paturi, şi Spitalul Leamna, cu 349 de paturi, ambele spitale încadrându-se în categoria II M. Dar e o variantă care nu cred că va fi acceptată de cineva», a declarat Nicolae Giugea. Negocierile continuă însă la nivelul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Dolj, cel din urmă având în subordine Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, întrucât cele două instituţii văd în mod diferit variantele propuse în cadrul întâlnirii de ieri.
Argumente „pro” şi „contra”
„Momentan, suntem într-o perioadă de analiză. O să observăm modalitatea în care se operează clasificarea, ce înseamnă acest lucru pentru finanţarea respectivelor spitale, cum se reflectă la nivelul de resurse umane, la nivelul serviciilor şi, după ce vom ajunge la o concluzie, ne vom organiza în funcţie de partea financiară şi de calitatea serviciilor”, a declarat Alin Mitrică, administratorul CJ Dolj. Acesta a precizat că instituţia pe care o reprezintă a investit sume importante de bani în Spitalul de la Leamna şi, în condiţiile în care nu există garanţii că unitatea sanitară va progresa prin comasare, nu sunt de acord cu propunerile înaintate de Prefectură. «Consiliul Judeţean a investit în ultimii ani o sumă destul de mare în aceste clădiri şi în dotările aferente, ceea ce reprezintă într-adevăr un punct de plecare administrativ pentru a ne gândi la necomasarea acestui spital, dar mai sunt şi alte argumente şi aş spune că nu ne asigură absolut nimeni de faptul că, odată comasate aceste două spitale, în speţă Spitalul „Victor Babeş” din Craiova şi Spitalul Leamna, cu acelaşi profil, vom ajunge la o fezabilitate a serviciilor medicale mai mare şi la o calitate mai bună a acestora«, a declarat Alin Mitrică.
Pe de altă parte, reprezentantul CJ Dolj la discuţii a venit cu o serie de variante de comasare: «Există şi alte soluţii, cum ar fi, spre exemplu, să încercăm să reorganizăm Spitalul Leamna pentru a creşte ca şi clasă, pentru a avea o categorie superioară celei din prezent şi pentru a atrage mai mulţi bani. Există şi soluţia comasării Spitalului „Victor Babeş” cu Spitalul din Leamna, pentru că aici totul depinde de autoritatea administraţiei publice locale, căreia i se subordonează şi care finanţează pe anumite componente aceste spitale. Fiindcă nu ne spune nimeni că trebuie să meargă Spitalul de la Leamna la Spitalul nr. 3, cum nu ne spune nimeni nici că nu se poate invers”.
Un caz aparte este cel al Spitalului Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” din Dăbuleni, care în momentul de faţă este, potrivit autorităţilor, neclasificabil. Pentru a intra în categoria a IV-a, unitatea spitalicească ar trebui să înfiinţeze un Compartiment de Terapie Intensivă şi un Cabinet de Chirurgie.